Pappersbruken är fortfarande en viktig del av Piteå. Men det har skett en radikal – och framgångsrik – omstrukturering av näringslivet under de senaste 20 åren.
I dag finns det omkring 1100 personer vid företagsbyn Acusticum och musikhögskolan i Piteå. Det är fler än vad som finns vid stadens två pappersbruk.
Det har skapats nya arbetstillfällen i företag som jobbar med musik, ljus, ljud, media, dans, upplevelsenäringen m m.
Den gamla bruksorten har tagit klivet in i tjänste- och kunskapssamhället.
”Vi har kokat timmerstockar och sågat plankor. Men i dag profilerar sig Piteå på nya områden”, konstaterar Tomas Riklund, som driver en PR- och idébyrå i företagsbyn.
Riklund hyllar de politiker som tog besluten om att satsa på musiken och de ”kreativa näringarna”.
”Piteå beskylls ibland för att vara enfotat och fundamentalistiskt. Men politikerna har visat mod och satsat på nya områden. Hur skulle Piteå ha sett ut utan satsningarna på Framnäs folkhögskola eller musikhögskolan?”, undrar han retoriskt.
Kommunchefen Mats Berg, som ansluter till mitt samtal med den snabbpratande Riklund, säger att satsningarna på området runt Acusticum och musikhögskolan ska fortsätta.
”Här finns ungdomar. Här finns näringsliv, akademi och mötesplatser. Här finns ett kluster som gör att saker och ting växer. Det är bra för hela regionen”, säger Berg.
Greta Wimander är en av dem som ser till att det sjuder av verksamhet på Acusticum. Hon jobbar med projektet Go Business (som finansieras av Piteå kommun, länsstyrelsen, landstinget och Piteå Näringsfastigheter).
”Vi hjälper till att driva upp nystartade företag tills de har kommit igång och fått kunder och omsättning”, berättar hon.
Sedan 2008 har hon hjälpt 69 företagare att dra igång. Tre av dem driver inte företag i dag.
Övriga är fortfarande verksamma som entreprenörer.
Wimander själv hör till hemvändarnas skara. Hon pluggade på Musikhögskolan i början av 2000-talet.
”Redan då hängde vi i klungor i företagsbyn. Det var en inspirerande, öppen och tillåtande miljö där man fick pröva nya idéer. Jag flyttade från Piteå under en period men jag visste att jag skulle återvända och jobba på Acusticum i framtiden. Jag gillade attityden och känslan”, berättar hon.
”Attityd och känsla” känns som nyckelord. Piteå har genomgått dramatiska förändringar. Gamla jobb har försvunnit.
1986 blev boardfabriken nedlagd. 1987 avvecklades det stora mentalsjukhuset på Furunäset. Sågverken och pappersbruken sysselsätter färre för varje år som går.
Men ortens kommunpolitiker har inte grävt ned sig och förbannat de förlorade jobben. Siktet har varit inställt på att utveckla och pröva nytt.
Personer som Anders Sundström (kommunalråd 1980-1994) och dagens kommunalråd Peter Roslund står som symboler för en aktiv och nytänkande lokal näringspolitik.
Tag bara den nya orgeln i Studio Acusticum. 25 miljoner kronor har använts för att bygga en högteknologisk bjässe (tre våningar hög!) med 9000 orgelpipor.
En del tycker att det är ett spektakel. Men satsningen har satt Piteå på kartan i musikvärlden.
22 oktober invigdes orgeln med ett uruppförande av ett verk av en av världens största popkompositörer genom tiderna, ABBA-legendaren Benny Andersson.
På lördagkväll, på ”prime-time”, sänder SVT en timme dokumentär om det unika orgelbygget i Piteå.
I Norrbotten talas det just nu mycket om gruvnäringen, vilket är bra.
Men tillväxt är inte bara nya gruvor och fabriker. Det kan också vara en orgel i Piteå.