Upp till bevis
Tycker regeringen att det är rimligt att gästande arbetskraft utnyttjas och missbrukas?
Foto: Fotograf saknas!
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
"Det är rimligt att regeringen tar sitt ansvar och markerar sitt stöd för fackliga och mänskliga rättigheter i Europa. Utstationerade löntagare ska ges samma rättigheter som värdlandets arbetstagare", skriver de bland anant.
Markeringen är befogad. Fyra olika EG-domar (Laval, Rüffert, Viking och Luxemburg) har skapat allvarliga bekymmer för den nordiska arbetsmarknadsmodellen och kollektivavtalen. Om man följer domarna till punkt och pricka öppnar det för låglönekonkurrens och social dumping på svensk arbetsmarknad.
Domarna urholkar kollektivavtalens ställning. Kollektivavtalen ska inte längre bilda norm och golv.
Slovenska, polska och lettiska företag ska kunna använda hemlandets löneläge även vid jobb i Sverige.
Det riskerar att skapa en mycket allvarlig situation på svensk arbetsmarknad. Svensk och utländsk arbetskraft kommer att ställas mot varandra.
I höst kommer Claes Stråth med en utredning om konsekvenserna av EG-domarna. Det är bra, men det är rimligt att regeringen redan nu ger ett principbesked om att det ska råda likabehandling på svensk arbetsmarknad.
Det ska inte göras skillnad på svenskar, polacker, ester, letter, litauer eller andra. Alla ska omfattas samma lagar och regler. Ingen ska diskrimineras.
Det krävs ingen lång utredningsprocedur för att slå fast att svenska lagar och regler ska gälla på svensk arbetsmarknad - inte polska, lettiska eller slovenska. Det handlar bara om politisk vilja.
Flera andra medlemsstater agerar redan i EU:s ministerråd för att ändra i det så kallade utstationeringsdirektivet och tydliggöra att det är värdlandets avtal och regler som ska gälla.
Men den svenska regeringen är fortfarande passiv. Det duger inte.
Regeringen Reinfeldt måste ta strid för den svenska avtalsmodellen i Bryssel.
Nordmark, Löfven och Johansson är med rätta bekymrade över den svenska regeringens tystnad.
"Betyder det att regeringen tycker det är helt i sin ordning att gästande arbetskraft utnyttjas och missbrukas. Förhoppningsvis inte, men vem vet så länge regeringen är svaret skyldigt", skriver de.
Nu är det upp till bevis för Reinfeldt och hans statsråd. De fackliga företrädarna kräver inga orimligheter eller konstigheter. De kräver bara förändringar i svensk lagstiftning så att social dumping omöjliggörs.
Menar regeringen allvar med snacket om att den vill värna kollektivtalen så är det hög tid för handling och konkreta förslag.