USA tar strid för demokratin
Under ordförandeskapet har Sverige en särskild roll att spela. Utrikesminister Carl Bildt måste vara pådrivande i det europeiska arbetet mot juntan.
Foto: Esteban Felix
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
i Latinamerika. Militärdiktaturerna avlöste varandra. Oppositionen behandlades ofta skoningslöst. Många såg revolution som lösningen, att makthavare skulle krossas med vapenmakt. I stället valde latinamerikanerna den demokratiska vägen. I land efter land har folkvalda regeringar ersatt militärjuntor och diktatorer.
I Honduras regerade den folkvalde presidenten Manuel Zelaya, fram till förra söndagen. Då intogs presidentpalatset av väpnade styrkor, som släpade ut den pyjamasklädde Zelaya och satte honom på ett plan till Costa Rica. Händelsen följer ett latinamerikanskt mönster: militären griper in för att hindra demokratin.
Nu kan man vara kritisk till Zelayas av många skäl. Men inget rättfärdigar att en demokratiskt vald president avsätts av de väpnade styrkorna. Självklart skulle kritikerna ha använt demokratiska metoder.
Bakom militären står Honduras rika jordägare, kuppens regissörer. Liberalen Zelaya, som efterhand utvecklat förbindelserna med Latinamerikas vänsterregimer, har länge varit en nagel i ögat på jordägaradeln. Men bland de fattiga i ett av kontinentens fattigaste länder har den liberale presidenten varit populär.
Som alltid finns det tjänstvilliga diktaturens kreatur som förklarar att det är helt i sin ordning att en demokratiskt vald president tillfångatas av militären och fraktas ur ur landet. De måste ha varit frånvarande under skolans demokratilektioner.
Under årtiondena har det skett många omvälvningar där USA haft ett finger med i spelet, ibland hela handen. Man har accepterat högerextremister och brunskjortor, just därför att man vill hålla den egna bakgården ren från det töjbara begreppet kommunister. Den här gången är budskapet från Washington ett helt annat.
President Barack Obama kräver att Zelaya återinstalleras och utrikesminister Hillary Clinton har avbrutit det militära samarbetet med Honduras. Dessutom har den amerikanska samarbetsorganisationen OAS med omedelbar verkan uteslutit Honduras från gemenskapen. EU-länderna och de flesta latinamerikanska staterna har kallat hem sina ambassadörer från huvudstaden Tegucigalpa.
Det är kraftiga markeringar och en varning till andra militärer med kupplaner:
"Ni blir omedelbart isolerade och bojkottade. Vi accepterar inte att demokratin skymfas."
Det är viktigt eftersom det alltid finns risk för spridningseffekter, att andra latinamerikaner känner sig kallade att ta över från civilisterna.
Under ordförandeskapet har Sverige en särskild roll att spela. Utrikesminister Carl Bildt måste vara pådrivande
i det europeiska arbetet mot juntan.
En gång var det den amerikanska marinkåren som bevakade USA:s och de nordamerikanska bolagens intressen i Central- och Sydamerika. Kanonbåtar användes och man stödde lokala maffialedare. Nu är det andra tongångar. Demokratin sätts före ideologin eller så kan man säga att demokratin blivit en överideologi. På den gamla tiden var demokratin en andrahandsfråga för Washington.
Barack Obama förmedlar hopp, inte minst då för Latinamerikas alla förtryckta. När världens
demokratier visar en
enad front blir tillvaron
svårare för alla totalitära
regimer.
Venceremos!