Vaksamhet mot extremister

Foto:

Ledare2008-07-11 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
"Vi är två partier som härmed tydligt markerar att vi inte på något sätt kommer att göra upp, göra oss beroende av eller samarbeta med sverigedemokraterna om partiet kommer in i riksdagen efter 2010 års val."
Det skriver socialdemokraternas ledare Mona Sahlin och miljöpartiets två språkrör Maria Wetterstrand och Peter Eriksson på DN-debatt.

Syftet med artikeln är inte enbart att ge besked om det egna ställningstagandet utan också att tvinga fram klarare besked från de borgerliga riksdagspartierna:
"Vi kräver ett löfte från de borgerliga partiledarna att inte på något sätt göra upp med, eller göra sig beroende av sverigedemokraterna om partiet kommer in i riksdagen efter valet 2010.
Genom att visa osäkerhet släpper de borgerliga in sverigedemokraterna i farstun. Exemplen från övriga Europa visar att den strategin riskerar att leda långt in i stugvärmen. Bättre vore att vi alla redan nu tydligt kunde markera att dörren ska hållas stängd."

Under senare tid har sverigedemokraterna i vissa opinionsundersökningar fått höga siffror, ibland en bit över riksdagsspärren på fyra procent. Därför är det befogat att ha en klar strategi för hur partiet ska behandlas och bemötas. Markeringen från s och mp är välkommen.
I kommuner där sd har representanter har det ibland skett en kohandel med de borgerliga. Vänstertrion skriver om detta:
"På den kommunala nivån påbörjas således legitimeringen av ett parti med rasistiska undertoner vars värdegrund bygger på ett utpräglat främlingshat. Trots försök att tvätta bort den rasistiska fasaden så rapporteras det ständigt om företrädare i partiet som aktivt stödjer nazistiska rörelser."
Det handlar alltså inte om några hjärnspöken. Sverigedemokraterna har lyckats etablera samarbete i en del kommuner och kan lyckas även i riksdagen, om det inte finns en beredskap.

Uttalanden från ledande borgerliga företrädare i torsdags, sedan debattartikeln nått politikens epicentrum Gotland, är glädjande. Det är också viktigt att notera att kristdemokraternas ledare Göran Hägglund var mycket tydlig i sitt tal i Almedalen, dagen innan artikeln trycktes. Han sa bland annat detta om sd:
"Partiet försöker nu bli rumsrent och salongsfähigt genom att nödtorftigt skyla den bruna färgen."
Det var en rak och välkommen rökare från mannen från Degerfors.
Vänsterpartiets ledare Lars Ohly valde att inte underteckna DN-artikeln.
"Dels vill jag inte att sverigedemokraterna hamnar i centrum i en politisk debatt. Dels finns det bättre sätt att angripa borgerligheten på", säger Lars Ohly till
DN.se.

Och visst är det hela ett dilemma. Så snart sd uppmärksammas kommer belåtna kommentarer: Titta, man tar oss på allvar, vi är att räkna med. Och under årtiondena har många av ytterlighetspartierna på högerkanten agerat exakt likadant. Men taktiken att försöka nonchalera sd har ju inte heller varit succéartad, att döma av opinionssiffrorna. Sanningen är väl att ingen vet vilken metod som är bäst.
DN-artikeln från de två oppositionspartierna kan ha det goda med sig att vaksamheten mot sd ökar. Dörren är inte bara stängd. Den är också reglad och igenspikad.
Man kan bara hoppas att markeringen från vänster bidrar till att fler borgerliga politiker ska tala samma klarspråk som kd-ledaren. Moderatledaren har ju chansen redan i kväll.