Välfärden ett frihetsprojekt
Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
S-ledaren nöter på om det rödgröna samarbetet och det gör hon alldeles rätt i. Det finns i väljarkåren i stort och bland aktiva socialdemokrater en viss skepsis mot att före valet lämna en avsiktsförklaring: Vi avser att regera tillsammans om vi får majoritet i valet 2010. I takt med att S, MP och V enas om en gemensam politik och lägger fram trovärdiga alternativ kommer motståndet att minska. Att Sahlin så starkt pläderar för sin linje kommer att bryta ned motståndet hos många.
Hittills har de tre partierna enats om 35 olika förslag och arbetet fortsätter.
"Trygghet och frihet, det skapar framgång - inte bara för enskilda individer, för dig och den närmsta familjen, utan för Sverige som nation.
Så, mina vänner, ser den svenska välfärden ut när den är ett frihetsprojekt!
Som bygger på solidaritet, som är vår socialdemokratiska identitet, själ och hjärta.
Det är min vision."
Det är bra att Sahlin talar om frihetsbegreppet, att det socialdemokratiska välfärdsprojektet också är ett frihetsprojekt. När alliansregeringen naggat i välfärden har de också naggat i friheten. Man har sett till de rikaste tio procentens väl och ve.
Friheten gäller också de unga. Sverige ligger i EU-toppen när det gäller ungdomsarbetslösheten, vilket till en del är en följd av regeringens passivitet.
"Att gynna de rikaste vuxna istället för att ta vara på de ungas kraft och potential är ett svek - inte bara mot de unga, utan mot alla som ska leva i framtidens Sverige", sa Mona Sahlin.
Exemplen och tonfallet visar att klasskampsretoriken visst lever. Det är inte PR-konsulter som helt tagit över politiken.
S-ledaren sade också att vi inte vet om en Moderatledd regering efter valet 2010 är beredd att regera med stöd av de främlingsfientliga Sverigedemokraterna:
"Jag tycker väljarna i Sverige har rätt att veta vad de egentligen röstar på om de skulle få för sig att rösta på ett borgerligt parti.
Jag tycker Reinfeldt ska lämna besked när han talar här på lördag.
Vi socialdemokrater kommer aldrig, någonstans, någonsin, någon gång att göra oss beroende av stöd från Sverigedemokraterna."
Fredrik Reinfeldt måste ge ett klart besked om hur han tänker hantera ytterkantspartiet SD.
Mona Sahlins tal torde också lugna alla som var oroliga för den så kallade borgfreden under Sveriges ordförandeskap i EU.
Oppositionen har ett ansvar att kritisera regeringen och Sahlin levde upp till det på ordförandeskapets första dag. Fortsätt att kritisera högerns privilegiepolitik: både EU och det svenska ordförandeskapet måste klara en demokratisk debatt.