Vinstjakt i välfärden hotar kvalitet och trygghet

Jag är öppen för att helt stoppa sådana stolligheter som att leka affär med vård- och omsorg. Men tills dess ska de som jobbar där i alla fall få schysta villkor och bra lön, skriver NSD:s politiska redaktör Veronica Palm.

När privata vård- och omsorgsföretag gör vinst så är det på skattepengar som borde ha gått till att förbättra välfärden för brukarna. Arkvibild.

När privata vård- och omsorgsföretag gör vinst så är det på skattepengar som borde ha gått till att förbättra välfärden för brukarna. Arkvibild.

Foto: Mostphoto

Ledare2025-05-27 00:01
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Artikeln i korthet

  • Veronica Palm, politisk redaktör på NSD, kritiserar privata företag inom vård- och omsorgssektorn för att prioritera vinst framför kvalitet och trygghet.
  • Hon påpekar att anställda i privat äldreomsorg tjänar i genomsnitt 2 300 kronor mindre per månad än kommunalt anställda, och att 63% av dem jobbar deltid.
  • Palm uppmanar till att stoppa "stolligheter" som att göra affärer med vård- och omsorg, och hoppas att Norrbottens politiker fortsätter att hålla privata företag i välfärden kort.

För en dryg månad sedan fick mer än en halv miljon undersköterskor, vårdbiträden och andra kommunalare ett nytt kollektivavtal med tusen kronor mer i månaden, höjda lägstalöner och bättre Ob-ersättning.

Jo, visst kan man tycka att de är värda mer, men det får ändå betraktas som en seger.

Avtalet gäller dock bara de som jobbar i kommun och region. De privatanställda kommunalarnas avtal förhandlas fortfarande. 

Norrbotten är relativt förskonat från privata företag i välfärden, men inte helt. Även här finns de som har som affärsidé att tjäna pengar på gamla och sjuka. 

I hela landet finns 2 000 företag som organiseras i Vårdföretagarna, som är en del av Almega och alltså både en arbetsgivarorganisation och en ren lobbyistorganisation.

Exempelvis bjuder de in till seminarium i Almedalen där de i år vill diskutera behovet av en ny privatiseringsvåg i vården och omsorgen.

Redan idag tjänar en heltidsanställd kommunalare i privat äldreomsorg i snitt 2 300 kronor mindre varje månad jämfört med en anställd av kommunen.  

Och då är det heltidsanställda. Vi vet att alltför få kan försörja sig på att jobba i äldreomsorgen eftersom de bara erbjuds deltidsjobb.

Hos de privata utförarna är det hela 63 procent som jobbar deltid. Dessutom har var tredje anställd i privat äldreomsorg en tidsbegränsad anställning, alltså är inte fastanställda. 

Att ha personal med sämre trygghet, lön och villkor äventyrar säkerheten i verksamheten och drabbar till syvende og sist brukarna.

Det är inte en slump att skandaler om vanvård och missförhållanden i privat välfärd duggar tätare än motsvarande i offentligt driven. 

Privata vård- och omsorgsföretag har ett uppdrag som är viktigare än att driva vård- och omsorg. Det måste gå med vinst. Det kräver aktiebolagslagen.  

Bara de tre omsorgsföretagen Ambea, Attendo och Humana gjorde 2,7 miljarder kronor i vinst 2023. Det är alltså 2 700 000 000 skattekronor som skulle ha gått till välfärd.

Det är helt oacceptabelt att gemensamma pengar hanteras på det viset.

Jag är öppen för att helt stoppa sådana stolligheter som att leka affär med vård- och omsorg.

Vinstjakt och privat konkurrens har inte inneburit något positivt - tvärtom.

Det som ger kvalitet i vård- och omsorg är personal med schysta villkor och förutsättningar att göra sitt jobb på bästa sätt. Och exakt det skär privata företag ner på för att kunna göra den vinst deras ägare kräver. 

I förhandlingarna kring ett nytt avtal för privatanställda kommunalare så är Vårdföretagarna och Almega helt öppna med att de vill ha bättre förutsättningar att göra större vinstuttag – på bekostnad av personalen.

De vill bland annat ha:

  • "Företagsnära" lönebildning, alltså individuella avtal
  • Ta bort lägstalöner
  • Försämra möjligheten att bli inlasad efter särskild visstid
  • Fler anställningsformer som står utanför LAS
  • Mer ”flexibel” arbetstid för arbetsgivaren att lägga ut
  • Sänka Ob-ersättningen
  • ”Frivillig” mertid, alltså att man är anställd deltid, men kan få fler timmar. Men om man inte kan ta det som erbjudes akut så slutar erbjudandena så småningom att komma
  • Rätt att kunna avtala bort exempelvis LAS-konvertering, semester och företräde

Kort sagt. De vill att de anställda ska få det sämre så att företagen kan ta ut än större vinster – allt på bekostnad av personal och brukare. 

Jag hoppas verkligen att Norrbottens politiker fortsätter hålla privata företag i välfärden kort och att Kommunal håller ihop så att de som jobbar där får schystare villkor och bättre lön. 

Källor:

Kommunal och deras rapport "Så mycket bättre?" 

Tidningen Dagens Samhälle