VĂ€rldens lyckligaste folk

GLADA DANSKAR. Danskarna betalar höga skatter - och Àr lyckligast i vÀrlden.

GLADA DANSKAR. Danskarna betalar höga skatter - och Àr lyckligast i vÀrlden.

Foto: JESSICA GOW

LEDARE2017-02-02 05:00
Detta Àr en ledare. NSD:s ledarredaktion Àr socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvÀrderingar.

Danskarna Àr vÀrldens lyckligaste folk, enligt World Happiness Report, som undersökt förhÄllandena i 157 av vÀrldens lÀnder under Ären 2013-2015.

Rapportmakarna har tagit hÀnsyn till faktorer som förvÀntad hÀlsa, friheten att bestÀmma över sitt liv, graden av korruption, om du har en nÀrstÄende att luta dig mot vid problem, kÀnslan av generositet hos din omgivning och lÀndernas BNP (bruttonationalprodukt).

Noterbart Àr att detta lyckliga danska folk under Ären för granskningen hade den högsta skattekvoten av vÀrldens alla lÀnder.

2015 utgjorde skatteintÀkterna 46,6 procent av BNP i Danmark, vilket var högst i vÀrlden detta Är. TvÄan Frankrike lÄg pÄ 45,5 procent och trean Belgien pÄ 44,8 procent.

Det betyder sÄklart inte att höga skatter Àr ett sjÀlvÀndamÄl eller att enskilda skatter kan höjas hur som helst.

Men det Àr talande att de lÀnder som har relativt höga skatter (och dÀrmed en vÀlutbyggd vÀlfÀrdspolitik) ocksÄ har lyckligare befolkningar.

LÄgskattepolitik förefaller inte vara en vÀg till lycka och vÀlgÄng.

Portugiser, spanjorer och greker, som har klart lÀgre skatter Àn de nordiska lÀnderna, Àr inte lyckligare Àn danskar eller svenskar.

Den nordiska modellen tycks inte heller vara en nackdel i den globala konkurrensen.

I World Economic Forums granskning av konkurrenskraften och innovationsförmÄgan i vÀrldens lÀnder placerar sig alltid de nordiska lÀnderna högt.

Förmodligen hÀnger det ihop med att en vÀlutbyggd offentlig sektor (som förutsÀtter relativt höga skatter) hjÀlper till att fördela livschanserna mer jÀmlikt.

Fler fĂ„r möjlighet att förverkliga sina drömmar och livsprojekt. Även den som inte Ă€r född med guldsked i mun kan fĂ„ en bra utbildning och start i livet.

RÀttvisan Àr produktiv, som LO-ekonomerna brukar uttrycka saken. En jÀmlikhetsinriktad politik bidrar bÄde till starkare ekonomisk tillvÀxt och till att göra mÀnniskor gladare.

I svensk samhÀllsdebatt dyker ibland upp pÄstÄenden om att den svenska skattekvoten bör anpassas till genomsnittet för EU eller OECD, de vÀstliga industrilÀnderna. Ett lÀgre skattetryck skulle ge mer svÀngrum för bÄde enskilda individer och företag, vilket skulle öka den ekonomiska tillvÀxten och skapa fler jobb, sÀgs det.

Men det finns ingen sÄdan automatik.

Portugal, Grekland och Spanien Àr synbara bevis.

Deras skattekvoter ligger runt OECD-snittet (som var 34,3 procent Är 2015). Men dessa lÄgskattelÀnder har klart svagare ekonomisk utveckling Àn Sverige.

Sannolikt hÀnger det ihop med att fungerande samhÀllsstrukturer Àven har betydelse för nÀrings- och tillvÀxtklimatet i ett land.

VÀl fungerande offentlig service, utbildning, sjukvÄrd, Àldreomsorg och infrastruktur (det vill sÀga sÄdant som finansieras av de höga skatterna) Àr till glÀdje Àven för företagen och företagarna. TillgÄng till a-kassa och omstÀllningsstöd underlÀttar strukturomvandling och förÀndring i nÀringslivet.

Kort sagt: Den sociala infrastrukturen Àr ocksÄ en del av tillvÀxt- och nÀringspolitiken.

Undersköterskorna i Àldreomsorgen och lÀrarna i grundskolan spelar roll för att det privata nÀringslivet ska kunna vÀxa och utvecklas.