Det finns många ljusglimtar på arbetsmarknaden i norr. Men Norrbotten saknar inte problem. Varselvågen påverkar även vårt län.
En färsk rapport från LO-distriktet i Norra Sverige visar att under 2012 ökade antalet varsel i länet till 1 500 personer. Det är nästan en fördubbling jämfört med 2011.
Det är inte lika illa som under finanskrisåren 2008-2009. Men det är ändå illavarslande siffror.
I riket låg antalet varsel klart över det normala. Ett vanligt år i Sverige varslas ungefär 50 000
personer om uppsägning.
2012 varslades emellertid hela 71 470 personer i landet.
Fler riskerar utslagning från arbetsmarknaden. Den redan höga arbetslösheten riskerar att förvärras ytterligare.
LO kräver fler aktiva arbetsmarknadspolitiska insatser för att möta varselvågen, bland annat 40 000 nya platser i yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning.
Idén är att rusta människor för att kunna ta jobb när konjunkturen vänder. När det är lågkonjunktur på arbetsmarknaden ska det vara högkonjunktur i utbildningssystemen.
Men det räcker inte med utbildning. LO pekar även på att det behövs extraordinära åtgärder för de många som är långvarigt arbetslösa, exempelvis människor med olika former av fysiska, psykiska och sociala funktionshinder.
LO vill möjliggöra fler subventionerade anställningar med avtalsenliga löner. Det är trots allt bättre att människor som har någon form av krämpa får en lönebidragsanställning än döms till sysslolöshet och utanförskap.
Det behövs kort sagt en arbetslinje som omfattar inte bara den superproduktiva arbetskraften - de som alltid är friska, pigga och arbetsföra till 100 procent.
Med en arbetslöshet på mer än 400 000 personer i riket så är det hög tid att inse att det krävs speciallösningar för dem som har svårt att få plats i det ordinarie arbetslivet även under goda år.