Vi älskar dig, Charlotte!

"Året är ungt men Charlotte Kalla måste bli het som Jerringspristagare - igen", skriver NSD:s Peter Swedenmark.

"Året är ungt men Charlotte Kalla måste bli het som Jerringspristagare - igen", skriver NSD:s Peter Swedenmark.

Foto: NISSE SCHMIDT / SCANPIX

Ledare2010-02-20 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Superlativen staplas som vedträn.
Rankningslistor (Svenska Idrottsprestationer och Framgångsrika Tärendöbor) arbetas om.
Min vän Tornedalingen var skeptisk till Kalla. "Mja, efter Tour de Ski har det inte blivit så mycket...". Men hon gav svar på tal. Ledde hela loppet. Vi älskar dig, Charlotte!
På min egen tio-i-topplista Idrottsögonblick jag gärna minns platsar Kalla - igen. Året är ungt men hon måste bli het som Jerringspristagare - igen. Blir det så hamnar priset för tredje gången i rad i samma kvarter i Östersund.

Min yngsta morbror var alkoholist. Han drack i första hand öl. En gång ringde han om ett handlån och stod utanför närbutiken med en öl i näven när pappa kom med bilen.
"Jag fick köpa den på krita", sa han.
Fallet följde det vanliga mönstret. Smygsupande, ångestattacker, återställare, vredesutbrott, sociala haverier, förtidspension, slagsmål och ännu mera ångest.
Numera är morbror död.
"Synd att en sån arbetskarl skulle gå ner sig i spriten", sa en anhörig.
Jag kommer ihåg att morbror var stark som en oxe och släpade på tunga stockar.

Jag kom att tänka på min yngsta morbror när jag läste Susanna Alakoskis roman "håpas du trifs bra i fenngelset" Bonniers).
Vi får följa Anni och hennes missbrukande bror Sami. Hon lever ett välordnat liv, han lever i kvartar och på anstalter. Under långa perioder har syskonen ingen kontakt. Men Sami finns alltid där. Anni känner vrede, förtvivlan, hat, hela registret av känslor.
Det är en bra skildring av en anhörigs kval, en skildring som många kan känna igen sig i.
Alakoski har ibland långa uppräkningar, exempelvis över tjugofem ord som börjar med själv. Jag tycker att greppet är för litterärt och att det stör läsningen, särskilt då författaren skriver en så bra prosa.
Susanna Alakoskis debutroman "Svinalängorna", som kom ut år 2006, belönades med Augustpriset.

Buska på bollplan.
Hoppbacken fäll kull.
Ur Birger Normans "Trettitalisten höre på sportextra", Boken "Utanikring" (1976).
Tänkte på dikten när jag såg nordisk kombination, hoppningen i normalbacken (finns det onormala backar?).
Poetens notering stämmer. På många orter finns fallfärdiga hoppbackar, risiga monument över en svunnen epok, skelett som reser sig i skogen.
Backhoppning är ute.
Skidskytte är inne.
En gång var det tvärtom.
Domarna sitter i sina holkar, som gamla uvar som spanar, och bestraffar dem som flaxar med armarna. Och i denna perfektion saknar jag Eddie "The Eagle" Edwards.

Provval är populära i en del partier. Nu har det avslöjats att en del M-kandidater betalat medlemsavgiften för nya medlemmar som de värvat. Alltså ett sätt att köpa röster för att ha större chans att få välavlönade offentliga uppdrag.
En statsvetare menade att ökad satsning på personval kan vara ett sätt att komma ifrån problemen. Eller så kommer problemen att bli än större, lika mycket talar för det. Om partierna satsar på att få fler medlemmar som själva betalar medlemsavgiften kan däremot det politiska systemet stärkas.

Grekland har problem med ekonomin. Man kanske kan sälja Akropolis så blir den offentliga ekonomin mindre ruinartad?
Premiärminister Georgios Papandreou, ledare för vänsterpartiet PASOK, talar flytande svenska. Hans pappa Andreas flydde från Grekland efter militärkuppen 1967 och var en tid bosatt i Stockholm, där sonen också studerade. Även farfar i familjen var en gång premiärminister.
Nu när den bottenkörda ekonomin måste saneras är det bra att det är en vänsterregering som gör det.

Hoppas det blir en fin helg i Whistler, Gällivare, Vancouver, Tärendö och Pajala.