Vi reser som aldrig förr
Resenärer på Arlanda. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix
Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX /
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
- Har du jobb?
- Det ordnar sig, säger hon och ger mig kvittot.
Den unge man som städar kontoret drar till Kina i höst, tillsammans med flickvännen, och räknar med att stanna fram till jul.
Yngsta dottern reser till Berlin. En anhörig bor i Los Angeles. Kompisens hustru var i Japan på studiebesök. En systerdotter pluggar i Paris.
Vi reser som aldrig förr i mänsklighetens historia. Det gäller både för att turista och arbeta. När jag var ung, det var ju några år sedan, kunde en USA-resenär räkna med stor uppmärksamhet.
- Kan du tänka dej, Olsson på Beves ska åka till USA! kunde pappa säga och det verkade nästan overkligt. Ända till Amerika.
Krister i småskoleklassen hävdade att han varit i USA, vilket höjde hans status med åtta enheter. Sedan visade det sig att han fortfarande befunnit sig i mammans mage när USA-resan genomfördes, vilket gjorde att hans värde devalverades något.
En äldre släkting hade gjort en resa till Köpenhamn år 1904. Han återvände ständigt till denna resa. Drygt ett halvsekel senare kunde han berätta hur man gjorde i Danmark, han visste, han hade ju varit där. Det var släktingens enda långa utflykt i livet, ett stort minne som han alltid bar med sig. Farfar var till Norge. Farmor, mormor och morfar var aldrig utanför landets gränser.
1950 räknar man med att det var 25 miljoner turister i världen. 2007 var noteringen 900 miljoner. För många länder är turismen den stora inkomstkällan.
Givetvis finns både plus och minus i bokföringen över resandet. Att människor träffas över gränserna är självfallet enormt positivt. De ökade utsläppen och ibland rovdriften på känsliga miljöer är det negativa. Om det omfattande resandet ska kunna fortsätta krävs också renare motorer, förmodligen annat bränsle. Annars kan den stora resvågen bli en parentes. Men jag hoppas givetvis att resandet kan fortsätta. Risken för ömsesidig misstänksamhet minskar om folk reser till varandra.
✿✿✿
Det blir allt vanligare i debatten att man ifrågasätter växthuseffekten. Som om Al Gore och andra har hittat på det hela. Varför skulle de göra det?
Den kände amerikanske miljöforskaren James Hansen kritiserade vid mötet i Tällberg storföretag, forskare och andra som går ut i stora kampanjer, bland annat i annonser, och hävdar att klimathotet är en bluff och som säger att människan inte alls har påverkat den globala uppvärmningen.
- Jag anser att de gör sig skyldiga till brott mot mänskligheten och naturen, det kommer i alla fall deras barn och barnbarn att bli varse, sa Hansen.
Ibland tror jag att det handlar om en kanske omedveten förnekelse. Många som drivit eller varit verksam vid företag som orsakat miljöproblem vill liksom inte inse det. Det är som om hela livsverket får underkänt. Därför måste Gore ha fel. Att det finns vetenskapsmän som också misstror larmrapporterna är inget att förvånas över. Det fanns ju doktorer som länge förnekade att det var skadligt att röka.
✿✿✿
Kul att den lilla flickan får heta Luleå. Bill och Hillary Clintons dotter heter Chelsea, efter stadsdelen i London. Och så har vi ju Paris Hilton. Det finns i Sverige en man som har Stockholm som tilltalsnamn. Nio kvinnor i Sverige har Kiruna som förnamn, en dessutom som tilltalsnamn. En man har Kalix som förnamn. 1 163 svenska män har förnamnet Elvis, 637 har det som förstanamn. Och 246 svenska män heter Texas.
Att det där med Luleå skulle orsaka problem har jag svårt att förstå.
✿✿✿
Ordförande i regeringen är just nu
Beatrice Ask. Nästa vecka tar Lars Leijonborg över. Om det därefter återstår något lär det gå under klubban när Mats Odell den 28 juli tar över ordförandeskapet.
✿✿✿
Trevlig fruntimmersvecka!
Tio filmer som jag tycker är värda att se:
4 No country for old men, bröderna Coan.
4 Fanny och Alexander, Ingmar Bergman.
4 Gudfadern, Francis Ford Coppola.
4 Tjuren från Bronx, Martin Scorsese.
4 Vi fara till Sahara, Helan & Halvan.
4 Diktatorn, Chalie Chaplin.
4 Pale rider, Clint Eastwood.
4 Nyckeln till frihet, Frank Darabont.
4 Den nakna pistolen, Leslie Nielsen.
4 Semestersabotören, Jacques Tati.