Vilse i lingonskogen
Även folkpartiet sällar sig till de krafter som vill luckra upp lagen om anställningsskydd (LAS).
Foto:
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
Ett av de krav som står högst på dagordningen är "en modernisering av arbetsrätten", som det heter i partistyrelsens förslag till mötet. Det är nyspråk för att luckra upp lagen om anställningsskydd (LAS).
I motioner till landsmötet beskrivs LAS som ett hinder för ungdomar på arbetsmarknaden och som en orsak till ungdomsarbetslösheten.
Men det är fel att skylla ungdomsarbetslösheten på LAS. För bara några år sedan hade vi väsentligt lägre ungdomsarbetslöshet med exakt samma LAS som i dag.
I en artikel i Aftonbladet 7 oktober visade även TCO-utredarna Roger Mörtvik och Samuel Engblom att bara 2,5 procent av de arbetslösa 15-24-åringarna står utan jobb på grund av personal- eller driftsinskränkningar, alltså situationer där turordningsreglerna i LAS kan - märk väl: kan - ha använts.
97,5 procent av de arbetslösa ungdomarna har inte ens varit i närheten av situationer där turordningsreglerna ens på ett teoretiskt plan kunnat påverka dem.
Ungdomsarbetslösheten i Sverige har andra förklaringar änn LAS. I grund och botten handlar det om efterfrågekrisen i svensk ekonomi. Åtstramningarna i a-kassan och sjukförsäkringen, liksom i den offentliga servicen, gör att fler hushåll känner osäkerhet och otrygghet inför framtiden. Och otrygga människor konsumerar mindre.
Helt följdriktigt försvagas BNP (bruttonationalprodukten) svagare i Sverige än i andra EU-länder.
Det slår hårdare mot grupper med svag förankring på arbetsmarknaden, till exempel unga.
I Eurostats statistik ser vi också att Sverige hör till de EU-länder som har absolut högst ungdomsarbetslöshet.
En annan orsak är bristfällig utbildning. Unga som har gått ut gymnasiet utan att uppnå behörighet till högskolan är kraftigt överrepresenterande bland unga arbetslösa.
Därför krävs större satsningar - inte mindre - på yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning, komvux, folkhögskoleutbildningar och annat som kan ge den här gruppen en ny chans.
I sin artikel talade TCO-utredarna också om vikten av subventionerade anställningar för långtidsarbetslösa ungdomar. Många behöver få hjälp och stöd för att få in en fot i arbetslivet och få chansen att pröva på.
"Runt 40 procent av de arbetslösa ungdomarna har aldrig haft ett arbete", konstaterar de.
Därför hamnar folkpartiet och andra borgerliga debattörer vilse i lingonskogen när de gör LAS till en huvudfråga i debatten om ungdomsarbetslösheten.
En uppluckring av LAS gör det lättare för arbetsgivarna att avskeda folk godtyckligt, men det stärker inte redan utsatta grupper på arbetsmarknaden.