Balans mellan teori och praktik
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
Problemet med GY 09 är att man tudelar lärandet i studieförberedande och yrkesförberedande delar och glömmer bort att i skärningspunkten mellan teori och praktik finns den skapande förmåga och kreativitet som skapar kultur, konst uppfinningar, entreprenörskap och utveckling. I skolutredningen 1992 skrev man om att i skolan skall det finnas en balans mellan praktiska och teoretiska kunskapsformer.
"Genom reflektion över praktiska erfarenheter och praktisk erfarenhet av teoretiskt arbete utvecklas förmågan till tänkande och reflektion och läggs en första grund för utveckling av ett vetenskapligt förhållningssätt. I det kunskapande arbetet ingår också kreativa, estetiska och etiska dimensioner (SOU 1992:94, s. 79f). " Kompetens är inte bara kunskaper och färdigheter, utan även förmåga och vilja, självkänsla och självförtroende nog att utföra en uppgift genom att tillämpa dessa.
Skolan tog två steg framåt 1992, Gymnasieutredningen tar nu ett steg tillbaka genom att exempelvis lägga ner Estetprogrammet och Medieprogrammet och placera dessa inriktningar som ämnen i studieförberedande program.
"Ett barn har hundra språk men berövas nittionio " skrevs av Loris Malaguzzi , Reggio Emilia pedagogikens skapare.
"Ett barn har hundra språk,
Men berövas nittionio.
Skolan och kulturen
Skiljer huvudet från kroppen,
De tvingar en att tänka utan kropp
Och handla utan huvud.
Leken och arbetet
Verkligheten och fantasin,
Vetenskapen och fantasteriet,
Det inre och det yttre,
Görs till varandras motsatser."
Norrbottniska politiker är säkert medvetna om detta. Här finns en tradition av kreativa lärandeformer där föregångsmän som bildningskonsulenten Bengt Andersson, läraren och nydanaren KG Nordström och konstpedagogen Roland Larsson var några av de drivande, liksom publicservice-företagen med UR i spetsen. Gymnasieskolan har oavsett vald studieinriktning att förbereda alla för ett liv där både studier och yrkesverksamhet är naturliga inslag. Att förbereda ett livslångt lärande både i arbete och teoretiskt.
Lika viktigt är också att förbereda ungdomar till en aktiv och ansvarsfull samhällsmedborgarroll. Den folkbildning som inspirerade de engagerade och aktiva människorna under nittonhundratalet måste flytta in i skolan och skapa vilja och engagemang att påverka det samhälle där vi alla lever.