Med bara tre månader kvar till valet är det hög tid att ta in kulturpolitiken i debatten. Med hjälp av kulturen kan vi skapa självständigt tänkande och fria människor.
Det är viktigt att vi är aktiva i kulturdebatten, annars kan det gå riktigt illa. De extremaste åsikterna om kulturen måste tas på allvar. Det räcker inte med att avfärda dåliga förslag med att de ”bara är stolligheter”. Själv har jag ägnat tid åt att titta närmare på den kulturpolitik som SD står för. Resultatet är nedslående.
SD beskriver sig som ”Partiet för kulturarvet”, en beskrivning som låter harmlös men som i själva verket är förrädisk.
Läser man hela programmet, och dessutom mellan raderna, träder den rätta bilden av deras politik fram. SD vill i grunden förändra samhället och de vill använda kulturpolitiken i detta syfte.
Vi får inte glömma vår historia. Det finns många avskräckande exempel på när länder och makthavare byggt upp sin makt med hjälp av kulturen, och där kulturen sedan blivit ett redskap för att styra och kuva människorna.
För mig är kulturen en grundsten i vår demokrati. Med kulturpolitiken kan vi stärka människorna till självständigt tänkande och fria individer. Kulturen skapar sammanhållning och gemenskap. Människor som känner gemenskap går inte att kuva.
Vi har många goda exempel på kulturens sammanhållande kraft, inte minst här i Norrbotten.
Kulturens hus i Luleå har sedan starten besökts av närmare 800 000 människor. Havremagasinet i Boden har på några år utvecklats till en konsthall som man talar gott om i hela landet. Kirunas konstsamlingar är ett medvetet resultat av Kirunabornas konstintresse och årliga satsningar på Kirunastipendiater.
Även dansen som scenkonst börjar få luft under vingarna. Det senaste exemplet på detta är nystartade Dansinitiativet, som i år fått stöd från Luleå kommun, Region Norrbotten och statens kulturråd.
Idag talas det till och med om att Luleå ska få Svenska balettskolan, blir detta verklighet är detta mycket glädjande och positivt för dansens framtid i Norrbotten. Vi får hålla tummarna för att dansen har kommit för att stanna.
Till sist: ”En levande hembygd för alla” står det i Sveriges Hembygdsförbunds vision. Med denna vision som grund har många hembygdsföreningar öppnat sina dörrar för de som kommit till Sverige som flyktingar. En hoppfull och fin gest i en tid när kyliga vindar börjat blåsa i vårt land.