Det är bara början på resan

Sven-Erik Bucht, landsbygdsminister, skriver regelbundet på sidan 2 i NSD.

Sven-Erik Bucht, landsbygdsminister, skriver regelbundet på sidan 2 i NSD.

Foto: Göran Ström

GÄSTKRÖNIKA2017-02-02 04:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Sverige har mycket goda förutsättningar att producera den mat som människor i vårt land och runt om i världen efterfrågar.

Anledningen till detta är att vi har lägst antibiotikaanvändning i EU, ett djurskydd i absolut världsklass och jämfört med de allra flesta andra länder har vi en miljö- och klimatsmart produktion.

I Sverige har vi även säkra livsmedel. Det anser vi svenskar vara självklart, men det är ingen självklarhet i alla länder. Säkra livsmedel ger Sverige goda förutsättningar att öka exporten till alla de länder där matsäkerheten inte kan tas för given.

Kort och gott, det är tydligt att Sverige har stor potential att bli en framgångsrik matnation.

Men det är lika tydligt att något väldigt grundläggande saknas, nämligen långsiktiga och konkurrenskraftiga spelregler för livsmedelsnäringen. Det är den huvudsakliga anledningen till att svensk livsmedelsproduktion konstant har minskat sedan tjugo år tillbaka.

Den bristande långsiktigheten handlar om frånvaron av politiskt ansvarstagande och en oförmåga att fatta beslut som gäller längre än till nästa val. Och det är något som vi inte längre har råd med.

Men saker förändras. Efter regeringens överenskommelse med de borgliga partierna och Vänsterpartiet står nu 87 procent av riksdagen bakom de långsiktiga målen för svensk livmedelsprodukton hela vägen fram till 2030. Det övergripande målet handlar om att politiken ska skapa förätsättningar för en konkurrenskraftig och ökad livsmedelsproduktion.

Det här är oerhört viktigt för jobb och hållbar tillväxt i hela vårt land. Och jag är stolt över att Norrbotten har gått före med en egen regional livsmedelsstrategi.

När propositionen nu behandlas i riksdagen har oppositionen chansen att vara med och skapa de långsiktiga spelregler som alla de hundratusentals människor som jobbar inom livsmedelskedjan behöver. Och jag är optimistisk, det finns ansvarstagande politiker inom oppositionen som vill ge bästa möjliga förutsättningar för svensk livsmedelsproduktion.

Samtidigt arbetar regeringen vidare med det viktiga slutbetänkandet från den parlamentariska landsbygdskommittén. Det innehöll 75 förslag för en sammanhållen landsbygdspolitik och hade en unikt bred politisk uppslutning.

Efter att landsbygden har eftersatts i många år händer det nu mycket på en gång, men det här är bara början på resan. För att vända utvecklingen krävs det ännu mer verkstad.