Det behövs ett annat Europa!

Det behövs visioner för ett annat Europa!

Eva Nordmark är TCO-ordförande. Hon skriver regelbundet i NSD.

Eva Nordmark är TCO-ordförande. Hon skriver regelbundet i NSD.

Foto: Bengt-Åke Persson

GÄSTKRÖNIKA2013-11-13 04:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Europa är i kris och har varit det i flera år. Över 60 procent av ungdomarna i Grekland är arbetslösa. Främlingsfientliga partier är på frammarsch.

Jämställdheten har fått en rejäl backlash och löntagarna får bära en mycket tung börda i form av sämre löner och villkor och hög risk för arbetslöshet.

Vi måste vända utvecklingen!

Jag saknar politiskt ledarskap och visioner för Europa. Under diskussionen om EU:s långtidsbudget hade såväl regering som opposition störst fokus på att behålla den svenska rabatten på medlemsavgiften. Detta i ett läge då Europa mer än någonsin skulle behöva investera och satsa sig ur krisen. Då väljer våra politiker att fokusera på rabatten.

Det duger inte, och det är dessutom kontraproduktivt, då 60 procent av svensk export går till andra EU-länder. Därför är det också ett svenskt intresse att det går bra för Europa.

När EU bildades präglades arbetet av starka visioner om ett bättre, tryggare och fredligare Europa. På samma sätt måste det framtida Europa byggas av starka visioner om ett bättre liv för medborgarna.

Den ekonomiska krisen måste hanteras på ett sätt som sätter jobb och tillväxt främst. Det kräver högre efterfrågan i ekonomin, att investeringsnivån ökar radikalt, inte minst för att klara klimatomställningen och göra Europa mer konkurrenskraftigt. EUs medborgare behöver känna hopp och framtidstro.

Jämställdhetsfrågan måste också få ta större plats i vårens debatt inför EU-valet. Jämställdheten i sig är en möjlighet att skapa både nya jobb och tillväxt.

Därför ska vi ha sysselsättningsmål i EU – lika högt, förstås – både för män och för kvinnor så att vi kan följa utvecklingen och driva på. Även om vi i

Sverige inte ska slå oss för bröstet är vi ändå ett av de länder som kommit längst. Vi har en del att dela med oss. Det finns intresse för de svenska erfarenheterna, inte minst det fackliga arbetet.

Tre saker – särbeskattning, bra föräldraförsäkring och utbyggd barnomsorg - är helt avgörande för ökad jämställdhet i Europa – och därmed också för jobb och tillväxt.

Till vintern och våren hoppas jag innerligt att fler av de politiker som kandiderar till Europaparlamentet lyfter de här frågorna, och vågar ha visioner för ett annat Europa! Jag tänker göra vad jag kan för att utmana dem!