Ett dåligt val för löntagarna

Gästkrönika2009-07-08 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
Det första (EU-parlamentsvalet) av fem val som skall genomföras under 2009-2010 är genomfört. Ett val som för löntagarna blev ett dåligt val. Varken i Sverige eller övriga EU lyckades den samlade fackföreningsrörelsen övertyga löntagarna om vikten av ett rött EU.
Det kan tyckas märkligt utifrån de motgångar som fackföreningsrörelsen och löntagarna fått uppleva senare år. Men det kanske inte är så märkligt? När vi i Sverige skulle rösta om ett medlemskap i EU lämnades garantier för att de fackliga rättigheterna inte skulle hotas på något sätt, utan tvärtom skulle de stärkas. Fackliga ledare både på LO kongresser och i andra forum garanterade de fackliga rättigheterna både här i Sverige och i övriga EU. Dessa ledare är fortsatt aktiva och fortsatt positiva till EU. De fackförbund och ledare som hade en kritisk hållning hånades ofta som bakåtsträvare och okunniga. Med facit i hand fanns det fog för att just vara kritisk. Många av de domar som gått löntagarna emot - Lavaldomen och andra domar har påverkat facket och löntagarna negativt.

Men att inte löntagarna förstår vikten av ett rött EU är inte så konstigt eftersom de budskap som vissa ledare går ut med går stick i stäv med att löntagarnas ställning hotas av högerkrafterna. I dag måste det vara självklart att ha en kritisk syn på det som sker i EU ur ett löntagarperspektiv. Alla de attacker mot facket och löntagarna om sänkta löner och trygghetssystem verkar inte ha någon hejd i ett blått EU. Här ställs löntagare mot varandra i syfte att skapa oordning på arbetsmarknaden. Med ett tydligt budskap både från Svenskt Näringsliv och högerpolitiken om vikten av sämre villkor på arbetsmarknaden.

Därför blir det nu viktigt att den samlade fackföreningsrörelsen i Sverige klargör inför kommande val 2010 vilka krav man ställer på den framtida politiken ur ett löntagarperspektiv och att man tydligt redovisar vilka partier som går facket till mötes. Vi är ju väl medvetna om att vårt parti, socialdemokraterna, redan bestämt sig för en samverkan med Miljöpartiet och Vänsterpartiet vilket borde kunna bli en bra politik för facket och löntagarna. Men vi är inte där än, många frågetecken återstår? Trygghet i förändring, utbildning, lagen om anställningsskydd och inte minst rätten att teckna och upprätthålla kollektivavtal. Beskedet från Socialdemokraterna har vi delvis fått, men var står Miljöpartiet till exempel när det gäller arbetsrätten?
Den socialdemokratiska kongressen i höst blir betydelsefull för hur valet 2010 kommer att gå.