Kulturkonsumtion handlar för min del om att bättre förstå vad det är att vara människa. Med stigande ålder ökar behovet.
Tillvaron och världen blir mer komplex och till synes obegriplig: varför agerar människor som de gör? Svaret på den frågan intresserar mig.
Eller är det så att jag med åren förstår mer av vad jag inte vet – och på kultursidor, scener, filmdukar och i radions P1 söker svar, sammanhang och förklaringsmodeller som mer än gärna må vara motsägelsefulla. Det är så jag orienterar mig; finner svar, tröst eller med rätta alstrar ännu mer oro. Oavsett vilket sker det i alla fall med fler perspektiv i bagaget.
För oss är Norrbotten centrum i världen, allt övrigt är periferi. Men det hänger ihop! Det visste bl a Eyvind Johnson på sin tid. Och kanske var det därför jag med sådan lust tog itu med den Eyvind-helg vi nyss avverkat i Boden.
Eyvind var bodensare, europé, antifascist och nobelpristagare: vilken kille att söka inspiration ifrån för att sätta samman en författar- och berättarhelg. Och vilka scensamtal vi haft: ny kunskap, perspektiv på vår historia och samtid. Norrbotten i världen, världen och Norrbotten under samma tak en helg.
Visst beklagar jag den bitvis dåliga publika uppslutningen, men jag skulle ärligt inte vilja ha något i scenprogrammet ogjort.
Att lyssna på hur Jonas Selberg Augustsén inspirerats av Eyvind Johnson och i sin ungdom skrattat åt Lars Norén gav energi. Nya ingångar till spanska inbördeskriget bjöd Anna Jörgensdotter på, som även hon diggar Eyvind så mycket att hon tejpat upp citat från ”Krilon” i sin lägenhet.
Vi fick möta en Bengt Pohjanen på synnerligen gott berättarhumör och lyssna till Elin Jäderström om pionjären Agda Rössell.
Curt Perssons bok om Hjalmar Lundbohm bär trådar till rasbiologin och 30-talets Tyskland och ånyo fick vi en påminnelse om den historiska förbindelsen till nazisterna på Bodens gågata i höstas.
”Kan vi lära oss något av vår historia?” var en av frågorna som författaren Bernt Hermele fick besvara.
Det något dystra men krassa svaret blev nej, vi lär endast av vår egen, individuella historia. Inte kollektivt. Tänkvärt!
Boden blev också platsen där två Pragfödda svenska författare möttes för första gången: prisvinnaren Andrzej Tichý och Hynek Pallas. Vilken kick att höra dessa två prata tjeckiska i hotellobbyn. Se där: Boden, Norrbotten, Sverige och världen – det hänger ihop!