”Flytta på er, gamlingar!”

Andreas Lind är vd på Norrbottens handelskammare. Han medverkar regelbundet som fristående krönikör i NSD.

Andreas Lind är vd på Norrbottens handelskammare. Han medverkar regelbundet som fristående krönikör i NSD.

Foto: Linnéa Bergenudd

GÄSTKRÖNIKA2014-03-05 22:01
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

”De äldre måste flytta på sig så att våra unga kan få jobb!” Jag vet inte hur många gånger jag hört detta vara lösningen på hur vi ska få in fler unga på arbetsmarknaden.

Tanken bottnar i att arbetslösheten bland våra unga är på tok för hög, samt i vår rädsla för att de unga ska flytta från Norrbotten för att de inte får jobb.

Jag ser en bild av det berömda köttberget framför mig. Köttberget är lite trött och dess kunskap är föråldrad. Ändå ligger berget kvar där och blockerar ingången för våra unga, hungriga ungdomar, som står där med en jobbansökan i ena handen och en enkelbiljett söderut i den andra.

Lösningen? Pensionera dig om du har åldern inne. Då får våra unga jobb, stannar här och slutar blicka söderut.

Det här har blivit en sanning som repeterats allt för ofta, och det måste ge vår äldre arbetskraft ett sjujäkla dåligt samvete. Jag kan bara föreställa mig hur det måste kännas för dig som kanske har ork och lust att jobba ett tag till: Hur schysst är det att blockera en tjänst, bara för att jag inte vill gå i pension än?

Som tur är, så är det här helt fel sätt att tänka. Det står inget köttberg i vägen och du som är i slutet av ditt yrkesliv behöver inte ha minsta dåligt samvete om du vill arbeta ett tag till.

Att anta att du skulle ersättas av en annan enligt någon en-ut-en-in-princip skulle förutsätta att mängden arbete var konstant. Så är naturligtvis inte fallet. Att tänka så kallas ”the lump of labour fallacy” och bygger på att mängden arbete som finns är konstant. Vilket skulle göra att du som går i pension automatiskt skapar exakt ett nytt arbetstillfälle. Med en minskad ungdomsarbetslöshet som följd.

Visst, i ett enskilt företag så kan en-ut-en-in absolut vara sanningen. Men sett till hela vårt samhälle så skapar du som väljer att jobba längre istället fler arbetstillfällen. För du som arbetar bidrar till hela vår ekonomi, och därmed växer mängden arbete och hela vår ekonomi.

Norrbottens utmaningar gör dessutom att alla tänkbara resurser behövs, inte minst du som sitter inne med erfarenhet och kunskap.

Ungdomsarbetslöshet är ett stort problem som berör oss alla. Därför tycker jag inte vi ska lägga över delar av skulden på dig som funderar på pension. Denna fundering är ofta nog jobbig och komplex i sig, utan att dina axlar ska tyngas med dåligt samvete över kommande generationer.

Oavsett när du väljer att gå.