Förtroendet för regeringen sjunker

"Det är ett historiskt uselt resultat", konstaterar Anders Rydehäll, socialdemokrat i Luleå.

"Det är ett historiskt uselt resultat för en ny regering", konstaterar Anders Rydehäll, socialdemokrat i Luleå, i en gästkrönika på sidan 2 i NSD.

"Det är ett historiskt uselt resultat för en ny regering", konstaterar Anders Rydehäll, socialdemokrat i Luleå, i en gästkrönika på sidan 2 i NSD.

Foto: Privat

Gästkrönika2023-03-15 16:29
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ganska precis ett halvår har passerat sedan valdagen i fjol. 

Om vi skulle dela upp den här hittills ganska anmärkningsvärda mandatperioden i halvårsbitar har vi nu alltså lyckats tillryggalägga en åttondel av den redan historiska fyraårsperioden. Och då pratar vi inte om historiskt bra. 

Medieakademin presentade årets förtroendebarometer häromveckan och där säger endast 24 procent av de svarande att Sverige är på rätt väg. 

M- och KD-väljare anser att vi är mer på rätt väg nu än förra året, men något överraskande tycker SD-väljare att vi är mindre på rätt väg nu än ifjol. Trots massiva framgångar i regeringsförhandlingarna.

När det kommer till förtroendet för de fem partierna i den högernationalistiska populistregeringen sjunker det för alla utom L –  chockerande nog eftersom deras inledande statsrådsmånader knappast har osat förtroende. 

Dessutom har bara var tredje väljare förtroende för regeringen, ett tapp med hela 16 procent. Det är historiskt uselt, men kanske inte så förvånande. Regeringen var illa förberedd och trots mängder med löften innan valet visade det sig att de inte hade vare sig ett färdigt regeringsalternativ eller äkta politik.

Det som skrämmer en aning är att SD verkar kunna få igenom nästan allt de vill ha igenom. Framgången på valdagen har gjort att de vädrat morgonluft och här behöver alla demokratiskt sinnade partier och medborgare stå upp för allas lika värde. 

I Sverige har vi under vintern kunnat läsa om SD-politiker som har hetsat emot så kallade “dragqueens” som har läst sagor för barn på ett bibliotek i södra Sverige. Det här är något som sprider sig bland likasinnade politiker runt om i världen. 

I den amerikanska delstaten Tennessee har man just godkänt en lag som säger att det är förbjudet att imitera en man eller kvinna. Straffet om man bryter mot lagen är böter eller fängelse. 

Vad det betyder för transpersoner eller för framtida prideparader i delstaten kan man nog ganska enkelt räkna ut. 

Det är en politisk trend att rikta in sig på hbtq- och transfrågorna. Inte minst i USA men även i till exempel Uganda där det finns ett lagförslag om att kriminalisera hbtq-identiteter med straff på upp till 10 års fängelse. Känner ni historiens knackning på axeln?

Även om vi i Sverige än så länge inte är Tennessee eller Uganda – och tack och lov saknar liknande lagförslag – så pratar man allt mer öppet i samma termer bland vissa politiska företrädare även här. 

Det borde skrämma livet ur oss alla, kommer vår historiskt svaga regering sätta stopp för det om deras regeringsunderlag sätter det på agendan även här?