Fortsatt kräftgång för SDP i Finland

Gästkrönika2008-11-10 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
Trots ny partiledning lyfter inte de finska socialdemokraterna. Kräftgången fortsatte i kommunvalet söndagen den 26 oktober.
Ska man vara överraskad? Nä, chansningen med den färska och i stora sammanhang rätt oprövade Jutta Urpilainen från Karleby i Österbotten som ny SDP-ordförande gick inte hem. Hon lyckades inte i sitt första val. Väljarstödet blev förnedrande låga 21,4 procent, vilket är en tillbakagång med 2,8 procent jämfört med valet 2004.

I såväl MTV 3:s valdebatt onsdagen den 22 oktober som i YLE:s avslutande partiledardebatt torsdagen den 23 oktober gjorde heller inte Jutta Urpilainen någon större lycka.
Statsvetare som Kimmo Grönlund och andra har inte i efterföljande kommentarer varit särskilt imponerade av Urpilainens och SDP:s insatser i valdebatterna.

Inte heller vänsterförbundet förmådde gå fram i årets kommunval, men fick ungefär samma väljarandel som tidigare, runt 8,9 procent i väljarstöd. Också det var ungefär som olika opinionsmätningar förutspått.
En samlad väljarandel för det finska vänsterblocket på runt 30 procent är ett uttryck för att vänstersidan i Finland inte förmått "göra politik" av växande klassklyftor, ökad arbetslöshet och det missnöje som finns i det finska samhället..
Som ett mått på det stora missnöjet i det finska samhället gick i stället det populistiska partiet Sannfinländarna starkt framåt - från ett marginellt väljarstöd på 0,9 procent i 2004 års val till hela 5,5 procent i kommunvalet nu.

De borgerliga och i nuvarande centerledda Vanhanen-regering ingående partierna fick ungefär samma väljarstöd som i förra kommunvalet. Störst blev inte helt överraskande - samlingspartiet (moderaternas motsvarighet i Finland) som fick 23,1 procent och gick särskilt bra i stor-Helsingfors.
Statsministerns parti centern tappade däremot 2,0 procent och fick nu 20,8 procent och blev med detta några tiondelar mindre än de finska socialdemokraterna.

De finska socialdemokraterna har nu skäl att noga begrunda varför de inte heller denna gång förmådde vinna stöd från en växande andel väljare som är missnöjda med regeringen Vanhanen och med samhällsutvecklingen i stort - och tudelningen mellan fattig och rik - i Finland.