Internationell handel är en trög historia

Andreas Lind är vd på Norrbottens handelskammare. Han medverkar regelbundet som fristående krönikör i NSD.

Andreas Lind är vd på Norrbottens handelskammare. Han medverkar regelbundet som fristående krönikör i NSD.

Foto: Linnéa Bergenudd

GÄSTKRÖNIKA2013-12-11 22:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Det sägs att det är dumt att såga av den gren man sitter på. Men jag är mycket glad över att en av de grenar vi på Handelskammaren sitter på ser ut att snart knäckas helt.

Allt tack vare några höjdare på konferens på Bali.

Vad är det då för gren vi sitter på? Jo, utvecklingen inom internationell handel är en trög historia där förändringar tar tid.

Ländernas egennytta går oftast före det som egentligen är bäst för alla. På grund av det finns det fortfarande kvar onödiga krav på dokumentation för varor, på många av de marknader Norrbottens företag säljer till.

Därför hjälper vi på Handelskammaren dagligen Norrbottens företag med intyg och andra papper. Papper, som skickas jorden runt för att handeln ska vara möjlig.

Vi gör detta för att företagen ska ha en bra service och vi tjänar också lite pengar på det. Vilket gör det till en av de grenar vi sitter på. Men vi skulle allra helst slippa göra detta.

Dessa intyg är nämligen ett onödigt ont. De tekniska lösningarna som skulle göra dessa dokument överflödiga är relativt enkla.

Dessutom finns de oftast där på grund av tullar som för allas skull borde tas bort.

Höjdarna på Bali då? Dom stavas WTO, världshandelsorganisationen.

Världens alla länder har länge varit i ett dödläge i hur vi förenklar detta och hur vi tar bort onödiga tullar. Förhandlingarna i WTO har aldrig sett ut att leda någonstans – i över 20 år har man inte lyckats enas om detta. Förrän nu i Bali förra helgen, då WTO överraskade positivt.

För helt plötsligt stod världens handelsministrar där och var överens.

Man har enats om väsentliga förenklingar som kommer ge stor effekt på världshandeln – världens ekonomi beräknas ta ett skutt på upp till 6000 miljarder per år. 6000 miljarder, som idag försvinner i en sörja av administration och egennytta.

Detta betyder mycket för våra Norrbottniska företag. Vår leverans av exempelvis malm och stål till Kina, lastbilsutrustning till Sydamerika och sågade trävaror till norra Afrika kommer att underlättas i och med detta.

Blir detta avtal verklighet kommer ett stort och behövligt steg mot en mer öppen och sammanlänkad värld att tas. Att det också kommer ge utvecklingsländerna en extra skjuts framåt blir grädden på moset.

Så, snälla WTO: Såga på och gör det fort.

En enklare och billigare vardag för Norrbottens företag gör att vi gärna faller av denna gren.