Landstinget ska bli en bättre arbetsgivare

Landstingsrådet Maria Stenberg medverkar som krönikör på sidan 2 i NSD.

Landstingsrådet Maria Stenberg medverkar som krönikör på sidan 2 i NSD.

Foto: Kurt Engström

GÄSTKRÖNIKA2015-03-11 22:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Brist på vårdplatser och brist på personal. Den bilden känns säkert igen från dagens sjukvårdsdebatt. Inte lika ofta handlar debatten om nya mediciner, nya behandlingsframsteg och nya sätt att organisera arbetet inom sjukvården. Därför tänkte jag ägna den här krönikan till att beskriva ”Vårdnära service”.

I Norrbottens läns landsting genomförs ett pilotprojekt på hela Kalix sjukhus och på två avdelningar på Sunderby sjukhus i ”Vårdnära service”.

Vad är då ”Vårdnära service”? Grundtanken är att vi ska försäkra oss om att vår personal utför rätt arbetsuppgifter under sin arbetsdag och att varje medarbetares kunskap och kompetens tas tillvara.

Alltså ska servicepersonal utföra sina arbetsuppgifter och sjukvårdspersonalen ska utföra sina.

Det kan låta enkelt, men alla vi som på ett eller annat sätt varit en del av hälso- och sjukvården vet att de gränserna suddas ut när 90-talets ekonomiska kris skulle betalas. Då togs vissa serviceyrkeskategorier bort och det innebar att den sjukvårdande personalen även skulle ta sig an deras arbetsuppgifter. Exempelvis mathantering på avdelningarna, viss form av städning, transporter kors och tvärs runt sjukhusen.

Dit pendeln slog, dit slog den men nu har vi påbörjat ett förnyelsearbete kring serviceyrkena inom hälso– och sjukvården. Många kommer nog att konstatera att det inte var en dag för tidigt och jag kan endast instämma i det.

Jag ser många fördelar, både ur ett patientperspektiv men självklart även för vår personal. En av de viktigaste fördelarna är nog att vi öppnar upp för nya medarbetarkategorier i landstinget.

Vi breddar oss och kan därmed bli en större medspelare inom arbetsmarknadspolitiken. Jag pratar om arbetslösheten för unga, människor med funktionsnedsättningar och att bana väg för de nya svenskarna som behöver arbetsplatser att träna svenska språket, göra praktik och för att förhoppningsvis efter det, se att ett arbete hos landstinget är framtiden.

I den första utvärderingen av ”Vårdnära service” är jag övertygad om att fördelarna kommer att vara bra för sjukvården.

I förlängningen handlar det om att frigöra arbetstid för sjuksköterskorna, undersköterskorna och läkarna. Det borde kunna innebära att vårdplatser slipper stängas och att det underlättar rekryteringen av personal.

Arbetet mot att bli en bättre och bättre arbetsgivare går alltså vidare.