Nio månader kvar till Europavalet

"Inget europeiskt land är stort nog att klara sig på egen hand", skriver EU-parlamentarikern Erik Bergkvist (S), Umeå.

"Inget europeiskt land är stort nog att klara sig på egen hand", skriver EU-parlamentarikern Erik Bergkvist (S), Umeå, i en gästkrönika på sidan 2 i NSD.

"Inget europeiskt land är stort nog att klara sig på egen hand", skriver EU-parlamentarikern Erik Bergkvist (S), Umeå, i en gästkrönika på sidan 2 i NSD.

Foto: TT

Gästkrönika2023-09-11 16:01
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu är det bara nio månader kvar till valet till Europaparlamentet. 

Under den tiden ska nya visioner födas och när alla röster räknats ska en ny framtid se dagens ljus.

Tyvärr finns en risk att mandatfördelningen kan komma att spegla den bistra utvecklingen på många håll i världen och alltså bli en inte alltför vacker skapelse. Inte heller lär den nya församlingen få ta sina första steg i en särskilt stabil omvärld. 

Än skiner dock hoppet och viljan i världens största demokratiska församling, och förhoppningsvis kan vi säga detsamma även om ett år.

Det är ännu för tidigt för mig att summera den senaste mandatperioden i Europaparlamentet. Många cirklar ska slutas och otaliga säckar återstår att knyta samman. 

Däremot kan jag konstatera att det har hänt en del i världen sedan jag tog plats i Europaparlamentet 2019. 

Pandemin, kriget, energikrisen har på olika sätt satt Europa på prov. Det har på många håll medfört mycket lidande, men EU har svarat kraftfullt och resolut för att försvara demokratin, solidariteten och människors rättigheter och välmående. 

Det alltmer konkreta och akuta klimathotet tas på fullaste allvar, vilket vi i Sverige det senaste året fått lära oss inte alls är någon självklarhet. 

Världen förändras snabbt. Även om EU visat prov på att kunna hantera även de djupaste av kriser har det kommit med en del smärtsamma insikter. EU:s grundtanke att bygga fred genom handelsförbindelser är inget hundraprocentigt vaccin. Att vi är starkt beroende av råvaror från exempelvis Kina riskerar att göra oss sårbara inför de med mindre ädla avsikter. 

Krig i Europa har tyvärr visat sig vara möjligt.

Därför kommer vi att behöva bygga Europa ännu starkare när världens stormakter agerar alltmer oförutsägbart och offensivt. Trumps presidentskap visade även en stabil demokrati som USA kan falla ner i instabilitet och kaos, och vi måste inse att det är möjligt att det händer igen ifall han återfår makten. 

Inget europeiskt land är stort nog att klara sig helt på egen hand, något som britterna tyvärr fått känna på sedan de lämnade EU. Tvärtom är det en absolut nödvändighet att bygga ännu tätare europeiska band och agera gemensamt som en union i ännu högre utsträckning.

De senaste åren har påmint oss om att vi inte kan ta fred, demokrati och trygghet för givet. Det är värden vi ständigt måste försvara. Det positiva är att vi har både styrkan och verktygen för att klara av det tillsammans. 

Världen förändras, och vi har möjlighet att se till att det blir till det bättre.