Skogen är en nationell tillgång

Sven-Erik Bucht, landsbygdsminister (S), skriver om skogen, Sveriges gröna guld.

Sven-Erik Bucht, landsbygdsminister (S), skriver om skogen, Sveriges gröna guld.

Foto: Göran Ström

GÄSTKRÖNIKA2016-01-28 04:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

En tidig morgon på älgjakten i höstas blev jag för en stund sittande på mitt pass. Jag kom att lyssna till ett orrspel när dimman lättade från sjön.

Jag betraktade naturens skönhet, kände dess smaker och lukter och såg ut över ett vackert skogslandskap. Det slog mig ännu en gång vilken enorm resurs skogens mångfald och rikedom är för Sverige.

Skogen berör alla i vårt län och vårt land på ett eller annat sätt. Många äger egen skog eller har någon släkting som gör det.

Många vistas i skogen för bärplockning, jakt, sport eller annat friluftsliv eller använder trä för husbygge. Skogen bär enorma ekosystemtjänster till nytta för oss alla.

Mer än 70 procent av vårt land täcks av skog, vilket motsvarar nästan tre hektar skog per invånare.

Skogsnäringen har länge haft en enorm betydelse för svensk ekonomi och skapar direkt jobb åt nästan 60 000 personer och tillsammans med underleverantörer uppemot 200 000 arbetstillfällen. Skogsindustri har ett exportvärde på över 120 miljarder kronor och skapar jobb och tillväxt i hela Sverige – inte minst på landsbygden.

Tillsammans med intressenter kring skogen arbetar regeringen för att ta fram Sveriges första skogsprogram någonsin. Det ska bli en långsiktig strategi som sträcker sig över mandatperioder och partigränser.

Skogen ska bidra till jobb och hållbar tillväxt i hela landet samt till utvecklingen av en växande bioekonomi. Det hållbara och konkurrenskraftiga skogsbruket ska främjas.

Vi ska värna om den biologiska mångfaldden och de enorma naturupplevelser vår skogar erbjuder.

Växande skog tar dessutom upp koldioxid från atmosfären och producerar biomassa som kan ersätta fossila bränslen och produkter.

En biobaserad samhällsekonomi handlar om att fossila produkter gjorda av olja i mycket större utsträckning kan ersättas av produkter baserad på förnybar råvara, som hållbara material från naturen.

För att vår bioekonomi ska växa måste vi även satsa på forskning och utveckling. Detta har den svenska skogsindustrin har tagit tillvara på – de senaste två åren har de annonserat investeringar för 17 miljarder i nya eller uppgraderade anläggningar.

Vi måste även satsa på utveckling av fundamentet i skogsnäringen, nämligen vår traditionella skogsindustri med framgångsrika sågverk samt massa- och pappersbruk.

Här finns det stora möjligheter till tillväxt, inte minst när det gäller att hus byggda av trä. I vår ska jag bland annat besöka Lindbäcks Byggs satsning på en ny produktionsanläggning för flerbostadshus i trä vid Piteå Hamn.

Jag ska även resa till Tokyo för att främja export av högkvalitativa och klimatsmarta svenska träprodukter, som trähus.

Skogen är verkligen vårt gröna guld!