Skyddsombuden behöver fackets skydd

"Lösningen är inte att frikoppla skyddsombuden från facket", skriver Marie Nilsson, ordförande i fackförbundet IF Metall.

"Lösningen är inte att frikoppla skyddsombuden från facket", skriver Marie Nilsson, ordförande i fackförbundet IF Metall, i en gästkrönika på sidan 2 i NSD.

"Lösningen är inte att frikoppla skyddsombuden från facket", skriver Marie Nilsson, ordförande i fackförbundet IF Metall, i en gästkrönika på sidan 2 i NSD.

Foto: TT

Gästkrönika2023-10-17 16:01
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Här i norr växer den gröna industrin så det knakar. Det är oerhört positivt. Industrins gröna omställning måste gå snabbt – det krävs om vi ska kunna rädda klimatet. Men omställningen måste vara rättvis också. 

Industriarbetarna behöver få den kompetensutveckling de har rätt till när arbetsuppgifterna förändras. Och de nya, gröna industrijobben behöver vara säkra. Våra fackliga skyddsombud är helt avgörande i detta arbete.

Därför regerade jag på ett nytt uppdrag från regeringen till Arbetsmiljöverket om att fler arbetstagare ska vilja bli skyddsombud – oavsett om de har en facklig tillhörighet eller inte.

Naturligtvis behöver vi fler skyddsombud – och de behöver bättre förutsättningar att göra sitt viktiga jobb. Det är en viktig politik att driva – och där kan vi i facket självklart bidra med goda idéer.

Men lösningen är inte att frikoppla skyddsombud från facket. Det skulle tvärtom få förödande konsekvenser för tryggheten och säkerheten på svenska arbetsplatser. 

Våra fackliga skyddsombud kan arbetsplatserna och förstår var riskerna finns. Ofta upptäcker de brister i tid, innan det går illa. Skyddsombuden kan till och med stoppa produktionen om det krävs för att garantera säkerheten, genom så kallade skyddsstopp. 

I sådana kritiska lägen är det avgörande att skyddsombuden har den fackliga styrkan i ryggen. När det är fråga om hälsa och säkerhet – ja liv och död – är ensam inte stark. Då gäller det att kunna sätta gemensam kraft bakom kraven.

Redan idag är det möjligt att utse skyddsombud på företag som saknar både medlemmar i facket och kollektivavtal. Men de har ett mycket svagare skydd än fackliga skyddsombud – som omfattas av förtroendemannalagen. Kort sagt: ett fackligt skyddsombud kan inte få sparken bara för att arbetsgivaren tycker att hen är obekväm.

Som Maria Steinberg, docent i arbetsmiljörätt, uttrycker det i tidningen Arbetsvärlden: ”Det är världens skillnad på ett organiserat skyddsombud och ett oorganiserat sådant. Den som är oorganiserad har ju inte en chans.”

Att frikoppla skyddsombuden från facket vore en farlig väg att gå. För de dödliga arbetsplatsolyckorna ökar. Och en av tre medlemmar i IF Metall är oroade för att drabbas av olyckor eller ohälsa på jobbet. Samtidigt förändras många industriarbeten i grunden, när industrin ställer om för att rädda klimatet.

I det här läget är skyddsombuden viktigare än någonsin. De behövs för att skapa säkerhet och trygghet åt alla som jobbar i industrin. Och de behöver fackets skydd när de utför sitt livsviktiga arbete.