Allt sedan 1970-talet har svenska kvinnor röstat mer vänster än män. Socialdemokraterna och Miljöpartiet har idag mer än fyra procent högre stöd bland kvinnor. För Moderaterna och Sverigedemokraterna är det tvärtom.
Största könsskillnaden uppvisar moderaterna. Bland män är det nästan 33 procent som säger att de ska rösta på dem, medan det bara är 26 procent av kvinnorna.
Det finns ingen trend mot att dessa skillnader är på väg att minska, trots att moderaterna har försökt charma kvinnor och Socialdemokraterna fokuserat mer på jobb och företagande än på frågor som kvinnor brukar prioritera högre.
I söndags publicerade Svenska Dagbladet en intressant analys av könsgapet i svensk politik. Det finns ett flertal olika sakfrågor där det under lång tid rått tydliga åsiktsskillnader mellan könen.
Det gäller synen på offentlig sektor, kärnkraft, EU, arbetstidsförkortning, vapenexport och en del annat.
Att dessa skillnader består vittnar om att det finns påtagliga skillnader i de liv kvinnor och män lever och vad de därmed anser vara viktigt. Det är påtagligt hur olika de politiska institutioner – som förskola, skola och fritids, äldreomsorg – som gör det möjligt att kombinera arbete och familj värderas.
Kvinnor anser med rätta, att de är deras etablering på arbetsmarknaden som drabbas, om detta inte längre fungerar.
Det faktum att arbetsmarknaden är segregerad – att män oftare jobbar i industrin och kvinnor oftare i den offentligfinansierade tjänstesektorn – bidrar till en del av de andra skillnaderna. Men det är nog inte hela förklaringen.
Det finns en del djupt liggande värderingsskillnader, som inte verkar sopas bort trots att jämställdheten gått framåt i ett längre tidsperspektiv.
Under senare tid verkar dock allt fler kvinnor känna en irritation över att jämställdheten faktiskt gått bakåt under senare tid. Trots att kvinnor skaffar sig allt längre utbildningar, minskar inte löneskillnaderna. Inkomstskillnaderna mellan män och kvinnor har tvärtom ökat.
Det vore farligt om Socialdemokraterna slår sig till ro med det väljarstöd de redan har bland kvinnor. I svenska val är det minst lika viktigt att mobilisera väljare som att slåss om att vinna väljare på andra sidan blockgränsen.
De kvinnor som idag sympatiserar med socialdemokratins värderingar måste känna sig tillräckligt motiverade att gå och rösta när valdagen närmar sig. Helst ska de också tjata på några andra att också göra det. För att det ska ske måste socialdemokratin lyfta frågor som dessa kvinnor tycker är riktigt viktiga.
Just nu finns inget parti som är riktigt profilerad i jämställdhetsfrågorna. Trots att dessa, i bred bemärkelse, kan bli strategiska i nästa val.