Syns man inte finns man inte

Niklas Nordström (S) är vice ordförande för kommunstyrelsen i Luleå. I en gästkrönika skriver han om vikten av att kommunen skaffar sig nätverk och kontakter i omvärlden.

Niklas Nordström (S) är vice ordförande för kommunstyrelsen i Luleå. I en gästkrönika skriver han om vikten av att kommunen skaffar sig nätverk och kontakter i omvärlden.

Foto: Göran Ström

GÄSTKRÖNIKA2015-11-02 22:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Syns man inte finns man inte. Det är ett vedertaget begrepp som inte bara gäller företag, utan också kommuner och regioner. Vi är väsentligt färre personer som bor i norra Europa och i synnerhet i norra Sverige. Därför måste vi göra oss mer kända och höras i fler sammanhang för att berätta om allt som sker i vår del av världen.

Det är en skyldighet för alla oss som tagit på oss ledande roller i olika sammanhang att bidra till ökad kunskap om viktiga frågor för Norrbotten hos beslutsfattare och opinionsbildare i södra Sverige och EU.

Vi vann nyligen en viktig delseger när utredningen om elskatten presenterade sitt förslag där en konkurrenskraftig nivå på elskatten för datacenter nu kan bli verklighet. Regeringen gick direkt ut och meddelade att man såg positivt på förslaget. Även finansministern instämde vid hennes besök i Luleå nyligen.

För den framtida utvecklingen är detta en central fråga. Nu kan Sverige och The Node Pole konkurrera med våra grannländer om viktiga investeringar i fler datacenter. Viktiga jobb till regionen och ljusare framtidsutsikter följer med den lägre elskatten.

Hur kan det komma sig att ett sådant förslag presenteras? Helt klart är att det inte bara blir till av sig självt. Ska man lyckas med att få en statlig utredning och en regering att ställa sig bakom ett förslag krävs långsiktigt, uthålligt och brett påverkansarbete.

Många personer i olika sammanhang har fört fram samma budskap om vikten att få en elskatt på lika nivå som annan elintensiv industri. Vi har använt alla tänkbara arenor. Bland annat har Luleå kommun med allierade arrangerat seminarier och möten i Almedalen för att sätta fokus på frågan.

Vi har tagit en alltmer aktiv roll i såna sammanhang som Almedalen utgör för att öka vår synbarhet och stärka kunskapen om norra Sverige. Idag ser vi av resultatet att vi gjort helt rätt. Skulle vi inte agerat på fler arenor skulle aldrig frågan om elskatten gått vår väg.

En av mina arbetsuppgifter som kommunalråd är att få fler företag och institutioner att satsa på Luleå, att investera sina pengar även i norra Sverige. För många av de stora aktörerna går det en osynlig gräns vid Dalälven. De vet inte tillräckligt mycket om oss och satsar hellre i andra delar av landet.

Därför har jag under de senaste åren rest runt och deltagit på mässor och konferenser, träffat folk och hållit föredrag för att berätta om allt spännande som händer här i norr.

Det är en medveten prioritering från min sida eftersom det inte har gjorts tidigare. Det räcker inte med att vandra Storgatan fram och tillbaka. Man måste också ut i Sverige och världen, ta kontakter och bygga nätverk.

Det är ett jobb som jag kommer att fortsätta göra, för Luleås, Luleåbornas och Norrbottens bästa.