Ting tar tid, som man säger i Norge

"I november får vi se vad riksdagen vill göra med sjukförsäkringen", konstaterar riksdagsledamoten Emilia Töyrä (S), Kiruna.

"I november får vi se vad riksdagen vill göra med sjukförsäkringen", konstaterar riksdagsledamoten Emilia Töyrä (S), Kiruna.

"I november får vi se vad riksdagen vill göra med sjukförsäkringen", konstaterar riksdagsledamoten Emilia Töyrä (S), Kiruna.

Foto: Riksdagen

Gästkrönika2021-10-04 16:01
Detta är en ledarkrönika. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Det är inte så bra att fatta beslut som sträcker sig över lång tid utan att fundera noggrant över det innan. Därför har vi i Sverige ordnat det så att vi har utredningar som på olika sätt ser över förslag innan de kan läggas fram. 

Förändringarna i sjukförsäkringen som nu föreslås i den statliga budgeten för 2022 har kommit genom just en sådan utredning, som haft flera år på sig att se på hur olika förslag kan påverka de sjukskrivna, företagen de arbetar på eller kommunerna där de bor, till exempel.

Efter att man sedan gått igenom utredningen och förslagen därifrån, kan man lägga fram politiska förslag som är väl genomarbetade. Stora utredningar tar längre tid än små och kostar alltså mer pengar. Också för att tillsätta utredningar krävs resurser och det ska också in i budgetpropositionen för att kunna bekostas. Ting tar tid, som man skulle sagt i Norge.

Roland Karlsson från Saittarova jobbade jag en del med fackligt, när vi båda var engagerade inom IF Metall. Han hade en liknelse som jag fortfarande bär med mig och känner igen. Han menade på att politiken är som en stor finlandsfärja. Det går att ändra kurs men det tar en stund innan kursändringen märks av. 

Att jobba fackligt däremot, det är som att styra en eka. När du bestämmer dig för att byta riktning, ser du resultat väldigt fort. 

Både jag och Rolle är rätt otåliga och tycker att vissa saker bara är trams – att det verkligen borde gå att förändra viktiga saker snabbare. Vi har rätt. Utredningen om sjukförsäkringen lämnade sitt slutbetänkande, den var alltså klar, 29 april 2020. Ändå dröjer det till hösten 2021 innan förslagen därifrån hamnar i budgetpropositionen? 

Det har tagit tid och det värsta är att det kanske inte ens nu blir verklighet. Om budgeten inte klubbas igenom i riksdagen, kommer det dröja ännu längre innan förslagen infrias. Och det är ju trist för mig och herr Karlsson som tycker att det här är bra förslag. 

Men det värsta blir ju faktiskt för alla de som idag är beroende av att få sjukpenning för att klara vardagen, för alla de som kommer sjukskrivas framöver och för alla de som behöver ha en sjukförsäkring man kan lita på. Kort sagt nästan hela Sveriges befolkning.

Ting tar tid, som sagt, men nu finns verkligen möjligheten att göra verkligheten bättre för så många! 

Politik är på riktigt och är riktigt viktigt, i november får vi se hur riksdagen bestämmer sig för att göra med sjukförsäkringen och alla de andra riktigt viktiga förslagen som finns i regeringens budgetproposition.