Jag har läst två dokument – ett program och ett förslag till plan – som bådar gott för framtiden, kulturen och bildningen.
”Biblioteken är folkets bildnings kärna”, deklarerar Nationell biblioteksplan.
I Socialdemokraternas senaste program ”Kunskap för framtiden” framhålls både utbildning, bildning och folkbildning som vägar till framtidens samhälle. Ett bättre, klassfritt, jämställt och jämlikt samhälle.
Stefan Löfven inledde sitt tal på partikongressen med att citera Sven Lindkvists ord: ”Jag levde i en nästan oavbruten, hänförd förvåning.”
Den meningen läste författaren Sven Lindqvist som ung, och försökte leva efter den.
”En oavbruten, hänförd förvåning – är inte det också bildningen, när den är som bäst? Att du förvånad, hänförd, förstår nya delar av verkligheten. Att du sparar det inom dig, och känner hur du växer som människa”, sa Löfven.
På partikongressen 1984 förklarade Olof Palme socialdemokratins vision: ”Vad vi socialdemokrater eftersträvar är ett samhälle som ger alla människor möjligheter att förverkliga sina livsprojekt. De ska kunna finna ett utlopp för sina bästa stämningars längtan. Det är innebörden i vårt, frihetens, samhälle.”
Det finns fortfarande många vars kunskap och bildning grundlagts på folkbildningens bibliotek, Godtemplarordens och ABF.s bibliotek som kommunaliserades på 1960-talet.
Enligt förslaget till Nationell Biblioteksplan ska biblioteken börja komplettera tryckpressens alster med de digitala och bli en garant för att det i samhället finns en motkraft till fake news, skvaller och meningslösheter i den digitala världen.
Visionen är ”Den femte statsmakten” som innebär garanti för medborgaren att vetenskapliga och konstnärliga fakta och litteratur. Inklusive samhällsinformation, hjälp för alla att komma in i den digitala världen och en plats för bildning och utbildning inte minst på distans där alla nås av allt utbud från så gott som hela världen.
I programmet ”Kunskap för framtiden” klargörs begreppen:
”Det är en politisk kamp som förs mot den politiska höger som tvärrtom velat göra bildning till ett privilegium för ett fåtal. Det är i grunden en kamp som handlar om klyftorna i vårt samhälle – där vi socialdemokrater tar strid för att bekämpa dem, när andra vill låta dem bestå eller till och med växa.”
Det livslånga lärandet, folkbildning och bildning behöver stöd från alla som tror på upplysningen som motmedel mot alla sorters auktoritära ideologier.