Mitt yngsta barn har haft temadag i skolan om källkritik och nätetik. Hon går i andra klass och är nio år. Först studsar man till som förälder och tänker – det var väl ändå lite i tidigaste laget?
Men jämngamla tittar på vuxna Youtubers och lägger upp filmer på Musical.ly. Det är en app som föräldrasajter varnar för eftersom grooming från vuxna män sker där.
På etikdagen lärde hon sig att fundera över om det hon ser är rimligt, vem som skickar ut det, om det är en vän eller inte, och vilka avsikter okända kan ha.
På många sätt kan hon mer om nätets avigsidor än de flesta vuxna. Så här veckorna efter terrorattacken i Stockholm behöver vi alla fundera över vad vi tror på och sprider på nätet. Det har spridits massor med faktafel och manipulerade bilder med tydliga främlingsfientliga syften och de är mer eller mindre stående inslag inte bara på Avpixlat och andra hatsajter, utan också i sociala medier.
Till det kommer allt hat och alla hot som riktas mot alla möjliga, inte minst mot muslimer i allmänhet, politiker och asylsökande med avslagsbeslut.
Jag träffade här om veckan Veronica Palm och gjorde Samhällsvetarpodden med henne om hot och hat mot förtroendevalda. Det hat hon som feminist, anti-rasist, socialdemokrat och f d riksdagsledamot har fått riktat mot sig ska ingen behöva uppleva.
Hon lämnade Twitter trots att hon tycker att det är en viktig demokratisk kanal. Hon kom dock tillbaka, men med en väldigt tydlig strategi.
Följare blockas och hon väljer omsorgsfullt vilka hon pratar med.
Norska riksradion – NRK, har kommit på en annan strategi. Deras artiklar får man bara kommentera om man har läst texten och kan svara på tre enkla frågor om dess innehåll. Ett läsförståelsetest min dotter i tvåan förmodligen skulle klara av, men som en person som bara läser rubriker och som bara vill spy galla inte fixar.
Själv har jag valt att blocka alla som hotar eller hatar på Twitter och polisanmäla alla hot.
När ”Sverigevän”, utan foto och med två följare kräks ut sitt hat på Twitter är de inte en del av ett demokratiskt samtal. Att svara dem göder bara deras hat.
Vi behöver bli lite smartare på nätet. Hatarna är frustrerade över att Sverige reagerar så sansat efter terroristattacken.
Sammanhållning, kärlek och respekt är det värsta de vet. Det är så vi börjar det nödvändiga återtagandet av nätet. Det är en digital och demokratisk överlevnadsfråga.