Det är inte rättvist - Sverige kan bättre

Foto: Fotograf saknas!

Gästkrönikan2008-07-22 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
Fyra veckors semester önskar jag mig, för då ska jag hinna med att måla huset, träffa släkten och vännerna. Det är oftast ingen som helst hejd på alla mina sommar- och semesterplaner, men mina projekt är oftast så många fler än de lediga veckorna. Så när hösten kommer upptäcker jag, att även den här sommaren var alldeles för kort.
Gör det någonting att jag inte hann med allt? Nej, inte nödvändigtvis, för huset kan målas ett annat år och de regniga dagarna innebar att jag faktiskt fick möjlighet att läsa den där spännande boken.
I förra veckan hörde jag psykologen Lars Joelson på radion, som talade om vikten av att ta det lugnt och koppla av och inte göra någonting på semestern. Inte fånga dagen, utan låta dagen få utveckla sig som den kommer. Det tycker jag låter som ett bra tips!

Visst kan vi ägna hela semestern åt att läsa böcker och koppla av, men många drömmer faktiskt om att få upptäcka exotiska platser eller ta ungarna till någon rolig semesterby i Sverige. Någonting som bryter mot vardagen. Men för många familjer förblir det just bara en dröm. För när en lunch ute på semsterbyn kostar minst 70 kronor per person och en natt på ett vandrarhem sisådär 200 kronor per bädd blir det inte ett realistiskt alternativ.
En hel del barnfamiljer i Sverige har inte råd med någon semester. Det handlar framförallt om ensamstående föräldrar, men även sammanboende, där den ena föräldern är sjukskriven eller arbetslös. Rädda Barnen rapporterar om barn som skriver påhittade sommarlovsberättelser i skolan, för de skäms för att tala om att de inte varit någonstans. Det skär
i hjärtat när jag läser det.

Vi borde ha råd att ta hand om människor som är sjuka, låta dem tillfriskna, utan att behöva oroa sig för att få råd till det nödvändigaste. Vi borde ha råd att stödja dem som är arbetslösa, under tiden de finner ett nytt arbete. De som i dag får sin arbetslöshets- eller sjukförsäkring nedskuren till 65 procent kommer att ha mycket svårt att försörja sig själv eller sin familj framöver. För flera av dem blir socialen det enda alternativet.

Sommar- och semesterångest får alltså en helt annan innebörd för långtidssjukskrivna och arbetslösa än för oss med ett arbete. För vi tillhör ju kretsen av människor som belönas med skattesänkningar för att vi lyckas få ett jobb och tack och lov hållit oss friska. Att skattesänkningar sedan ska betalas av vår granne som slitit ut armar i grävmaskinen eller i kassan på Konsum, bekommer borgerligheten inte det minsta. Det är inte rättvist - Sverige kan bättre!