Obama ur askan i elden?

Om det nu går som beräknat, att Barack Obama vinner nomineringen, gäller det att demokraterna sluter leden.

Om det nu går som beräknat, att Barack Obama vinner nomineringen, gäller det att demokraterna sluter leden.

Foto: M. Spencer Green

Gästkrönikan2008-07-21 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
Så som USA:s ekonomi ser ut i dag - rekordhög inflation, sjunkande reallöner för många, kris på bolånemarknaden, fler som får sparken och utförsäkras - kommer inrikespolitiken att dominera höstens presidentval. Det gynnar den demokratiske kandidaten Barack Obama, som har en 20-procentig ledning över republikanen John McCain i ekonomiska och sociala frågor. Sammanlagt leder Obama över McCain
med 8 procent.
McCain har det över huvud taget kämpigt - med sin ålder (72 när han tillträder), med sin konservatism i ekonomiska och sociala frågor, med partivännen Bushs monumentala impopularitet och sin vägran att tala om när trupperna i Irak ska dras tillbaka. Men många amerikaner tycker märkligt nog att McCain skulle bli en bättre ÖB än Obama.

Obama är väl medveten om att han efter bara några år
i senaten saknar utrikespolitisk erfarenhet. Han har också haft svårt att få ordning på sina utrikespolitiska positioner, särskilt ifråga om Irak. Nu har han i alla fall bestämt sig för att trupperna ska hem inom 16 månader. I stället lovar han att skicka fler soldater till Afghanistan, där det går allt sämre för USA och dess allierade. Man frågar sig om inte detta är att gå ur askan i elden.

Att militärt "vinna" ett krig i Afghanistan är en hopplös uppgift, och att som Obama antyder börja föra kriget även på pakistanskt territorium vore att spela talibanerna och det som återstår av al-Qaida i händerna. Det skulle dessutom underminera den nya regeringen i Pakistan och kasta det landet in i nytt kaos. Vad som krävs i Afghanistan är en politisk lösning som också inkluderar de grupper som stöder talibanerna. Kort sagt: Att afghanerna - liksom irakierna - får sköta sina egna affärer och att den utländska ockupationen av landet snarast upphör.
När Barack Obama besöker Mellanöstern och Europa har han alltså en hel del att förklara - och lära. Men Obama är i första hand ute för att höja sin utrikespolitiska profil i den amerikanska presidentvalskampanjen, och det mesta som han säger offentligt på resan är riktat till de amerikanska väljarna.

Fyra av fem amerikaner anser att USA:s anseende skadats svårt under Bushs presidentskap. Det låter sig alltså väl för-enas med presidentvalskampanjen att signalera till världen att USA under Obamas ledning kommer att lita mer på diplomati och samarbete ("soft power") än på vapen. Men ska det budskapet gå hem, får han inte själv skramla med vapen.