Julen är inte härlig för alla

Gästkrönikör2010-12-30 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Adventsljus, snö, klappar, Jingle bells, skinka och glögg. Visst är det härligt med julen? Men den är inte härlig för alla. Julen mer än någon högtid visar upp skillnader mellan människor. För det är inte alla som kan köpa den senaste iPad:en eller nya Star Wars-legot och ge bort i julklapp. Inte alla som kan bjuda på stor julmiddag med köttbullar, lax och julgodis i överflöd.

För många handlar det istället om att hålla upp fasaden, att se till så att barnen inte behöver skämmas allt för mycket i skolan när kompisarna diskuterar vad man fick för julklappar. Att åtminstone duka fram något extra på julafton. Mer än så går överhuvudtaget inte.

Dessa människor, de som har det riktigt tufft i dagens Sverige, vill vi inte gärna se. Allra minst på julen när allt ska vara mysigt. Men dom finns där och dom blir allt fler.

Mest synligt blir det om man tittar på de som får försörjningsstöd, det som tidigare kallades socialbidrag. De som varken har jobb, rätt till a-kassa eller sjukersättning. De som bokstavligen vänder på varje krona.

Socialbidragen har ökat med över 25 procent sedan 2006. Bara i år ökar socialbidragen i åtta av tio kommuner.

54 000 barn lever idag i familjer som är beroende av dessa bidrag, en ökning med 10 000 om man jämför med 2006 enligt Socialstyrelsen.

Hur blev det så? Varför ökar socialbidragen och barnfattigdomen i vårt rika land?

Det handlar framförallt om den politik som förts de senaste åren.

En av grundbultarna har varit att försämra för de som inte har något jobb eller är sjuka. Effekten av en försämrad och dyrare a-kassa och hårdare bedömning av sjuka är helt enkelt att fler hamnar utanför och då återstår bara ett magert socialbidrag.

En av de stora utmaningarna jag ser framför mig under 2011 från fackligt håll är att vi måste bli mer offensiv.

Vi måste stå upp för värdet av en stark a-kassa och en sjukförsäkring värd namnet. Inte för att vi är snälla utan för att alla i samhället tjänar på att människor har något att falla tillbaka på.

Det är lättare att komma tillbaka i arbete om man inte ligger vaken på nätterna och oroar sig för hur pengarna ska räcka till mat hela månaden ut nu när man köpte det där spelet i julklapp till dottern

Det är själva grundtanken. Försäkringar som alla bidrar till och som alla kan få del av. Inte några bidrag. Kort sagt, minskade klyftor är bra, för människor men också för samhället i stort.