Vad skiljer Sverige från Colombia, Nigeria och Ryssland? Ganska mycket. Men vi har en sak gemensamt, nämligen att vi alla har enorma naturresurser.
Därför bör vi fundera en del på hur det kan komma sig att Sverige genom tiderna gått så mycket bättre än dessa länder, nästan oavsett vilka delar av samhället vi tittar på.
Joakim Reiter är Sveriges ambassadör i världshandelsorganisationen WTO och talade då vi på Handelskammaren i tisdags firade 110 år i de norrbottniska företagens tjänst.
Han kokade ner sina gedigna erfarenhet av svensk handelspolitik på ett mycket bra sätt. Hans slutsats kring Sveriges utveckling var ganska enkel: Vi har genom tiderna varit världsbäst på att skapa välstånd av våra naturtillgångar.
Vinsterna vi gjort har inte hamnat i fickorna på några utvalda få. Istället har vi på ett unikt sätt återinvesterat dessa pengar i vår välfärd.
Vi har använt våra vinster för att skapa ett gott samhälle, vilket i sin tur skapat en social trygghet som främjat nya innovationer och företag.
Detta system har länge varit framgångsrikt, men utmanas ständigt i en globaliserad värld där bilar kan innehålla komponenter från 50 länder och där köttbullarna i frysdisken (tyvärr) ofta innehåller kött från åtta olika länder.
En viktig sanning kvarstår dock: Exporten är grundbulten i Sveriges välfärd.
Efter Joakim talade Erik Hagenrud från Business Sweden. Få har träffat så många exporterande företag i Norrbotten och jobbat så hårt och passionerat för att hjälpa små och medelstora företag ut i världen som han.
Erik levererade färska exportsiffror för Norrbotten och det var tyvärr inte de glädjesiffror vi blivit vana med de senaste åren. Vår export minskade ifjol med sex miljarder kronor. Det är intäkterna från malm, trä och papper som står för minskningen.
Sjunkande malmpriser gör att vår mineralnäring backar med fem miljarder, och en svag tillväxt på våra avsättningsmarknader i kombination med en stark krona gör att trä och papper backar en miljard. Mycket beroende på konkurrensen från Finland med sin euro.
När vi ser dessa siffror måste vi minnas att vi ligger på en extremt hög nivå, att vi har en fortsatt tillväxt och att vi har stora investeringar som står runt hörnet.
Men vi måste också ta oss en rejäl funderare på hur vi på ett bättre sätt ska nå nya marknader, inte bara med det naturen bjuder utan med det kunnande våra företag har.
Och vi måste fortsätta återinvestera våra vinster i välfärd och omtanke.