Att arbeta för att leva, inte leva för att arbeta

Arbetstidsförkortning kommer att generera positivt i form av mindre sjukskrivningar och högre produktivitet på jobbet, men framför allt så kommer det att leda till bättre välmående, skriver NSD:s krönikör Sara Benabdellah.

De som arbetar med sina kroppar, inom välfärden, byggbranschen, handeln, bussbranschen m.m. sliter ut sina kroppar alldeles för snabbt.

De som arbetar med sina kroppar, inom välfärden, byggbranschen, handeln, bussbranschen m.m. sliter ut sina kroppar alldeles för snabbt.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Krönika2024-08-14 14:37
Detta är en ledarkrönika. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

"Ditt schema för den här månaden ser ut såhär: du arbetar varannan helg. Den här veckan jobbar du sex dagar av sju, ledig en dag och sen är det bara att fortsätta. Jobba gärna extra om du kan."

Många, främst unga, får sådana här ”scheman” på sms.

Vårt samhälle är uppbyggt på att det är viktigt att komma ut på arbetsmarknaden direkt när man är i arbetsför ålder. Vi har utvecklat ett samhälle där livet handlar om att arbeta. Jobbet har tagit över och ofta är vi alldeles för trötta för att faktiskt ha ett liv vid sidan om. En fritid där man orkar gå ut efter jobbet, träffa vänner, umgås med familjen. 

Vi som arbetar med våra kroppar, inom välfärden, byggbranschen, handeln, bussbranschen m.m. sliter ut våra kroppar alldeles för snabbt. 

Att arbeta sex dagar av sju, sen vara ledig en dag, för att därefter jobba igen ger absolut ingen återhämtning. Vi alla vet hur livet fungerar: är man ledig en dag så sker alla måsten under just den dagen, för det finns ingen annan dag att lägga det på. Det blir den dagen man städar, tvättar, umgås. Detta trots att man förmodligen inte orkar efter en jobbhelg.

Vi behöver se över vad vi kan göra för att alla ska orka arbeta i över fyrtio år och att kroppen inte är slut redan när man fyller trettio. 

Förra veckan presenterade Socialdemokraternas arbetsgrupp ett förslag om vår tids reform - 35 timmar arbetsvecka. Det är väldigt välkommet, och en bra början, men vi behöver mer. Arbetstidsförkortning kommer att generera positivt i form av mindre sjukskrivningar och högre produktivitet på jobbet, men framför allt så kommer det att leda till bättre välmående och att fler orkar med sina liv. 

Tråkigt bara att förslaget inte väntas vara helt genomfört förrän 2035, men har höga förhoppningar om att fler kommer att inse hur bra det kan vara med förkortad arbetstid och implementera det innan dess.

Det finns redan bra exempel runt om i vårt avlånga land där arbetstidsförkortningen har fungerat klockrent. Att ta del av bra exempel är minst lika viktigt som att lära oss av andras misstag.

Att vårt samhälle är uppbyggt på att vi ska arbeta från att vi är i arbetsför ålder är helt rätt, vi alla behöver bidra till att föra vårt samhälle framåt, men vi alla är människor och vi har bara ett liv. Att vilja leva sitt liv utöver sitt arbete är något alla borde ha rätt till.
För vi ska arbeta för att kunna leva, inte leva för att arbeta.