EM-final och semesterstart
Rätten till lagstadgad semester och andra viktiga reformer har inte skapat sig själva. De har tillkommit efter hård politisk kamp.
Foto: Staffan Lšwstedt / SvD / SCANPIX
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
Från svensk sida fanns förhoppningar om att det svenska domarteamet skulle få döma finalmatchen. Men inte heller det gick i lås. Och idrottsminister Adelsohn Liljeroth (m) tiger.
Jag tror att många reklamchefer på olika företag och reklamförsäljare på TV 4 haft några tunga dagar. När Sverige slogs ut var det inte längre så fräscht med reklamavsnittet där Lars Lagerbäck sitter på en häst, för att ta ett exempel. Reklam är färskvara. Ett inslag blir ofräscht snabbare än en ost som svettats i värmen.
Det jag saknat mest under EM-veckorna är Glenn Strömbergs kommentarer; han jobbar ju för SVT. Gänget från TV 4 snackade sönder många matcher. Har de, likt gamla tidningskorrar, betalt per ord?
Magiskt! Det har blivit ett modeord, flitigt använt under EM. Ett lag som vänder ett hotande nederlag till seger är numera magiskt.
Här några som aldrig fått epitetet magisk:
Pär Nuder, Sten Tolgfors, Fredrick Federley, Mats Odell, Camilla Läckberg, Göran Hägglund, George W Bush, Krister Hammarbergh.
Det är semestertider. Många (men inte alla) kan njuta av ledigheten på ett sätt de själva valt. Åka till Kreta eller Haparanda. Väva mattor eller lösa ett korsord. Göra ingenting eller ge järnet.
När det fördes fram krav på lagstadgad semester för löntagare kom protester. Hur skulle det gå för landet när folk slog dank och inte producerade? Högern röstade nej till lagen om två veckors semester.
"Denna fråga har ju en synnerligen stark inverkan på näringslivets räntabilitet... näringslivet, som ju ytterst dock bär upp all social verksamhet i vårt land."
Det menade högermannen Karl Wistrand år 1938, då högern gick emot förslaget om två veckors lagstadgad semester.
När det kom förslag om tre veckors ledighet var det samma dystra klockare som klämtade i varningsklockorna. Ändå kom reformen i början av femtiotalet och Sverige växte så det knakade. Då riksdagen i början av sextiotalet behandlade förslaget om fyra veckors semester sa en högerriksdagsman:
"Vi får problem när det gäller att ge ett meningsfullt innehåll åt denna 4-veckorssemester."
Trots högerns varningar kom också den femte semesterveckan.
Nämnde jag att högern också röstade nej till åtta timmars arbetsdag och att partiet var skeptiskt till idén om barnbidrag? En uppräkning av viktiga reformer som högern varit motståndare till kan fylla hela den här sidan, även om man använder pyttesmå bokstäver.
Semester och andra viktiga reformer skapar inte sig själva; det är inte som skogens frukter som kan skördas. Det handlar i politiken om en hård kamp hur man ska fördela de rikedomar som alla är med om att skapa.
Det är sällan dagens moderater med stolthet talar om sin historia och refererar till gamla högerledare. Egentligen är det inte alls konstigt. Att motsätta sig reformer typ semestern framstår ju inte som särskilt heroiskt och insiktsfullt.
Talet om moderaterna som det nya arbetarpartiet har klingat av. Och det är naturligt. Taktiken från valrörelsen har gjort sitt. I grunden är det inte alls någon skillnad mellan den gamla tidens högerledare och Fredrik Reinfeldt. Nu bygger man vidare på ett privilegiesamhälle. Det nya är att liberaler och centerpartister numera fullt ut sluter upp bakom denna tragiska systemförändring.
Ibland heter det "det har ingen betydelse vilka som styr, partierna är ju så lika". Bullshit! Det hade ju faktiskt betydelse om det var motståndare till semestern eller inte som styrde landet. Samma sak gäller i 2000-talet. Och i en ganska snar framtid kommer dagens högerledare att betraktas på samma sätt som vi betraktar de urtidsandar som varnade för semester och barnbidrag.
Frågan är: ska vi satsa på fler privilegier eller på mer rättvisa?
Ha en trevlig semester!
28 juni
1709. Slaget vid Poltava, som innebär slutet på den svenska stormaktstiden.
1914. Avlossades skotten i Sarajevo.
1712. Jean-Jacques Rousseau föddes.
Kända Leo (dagens namnsdag):
Beenhakker, en gång hyllad holländsk fotbollstränare.
Trotskij, rysk revolutionär som mördades av Stalin.
Minor, Lilla lejonet, stjärnbild.