EU behöver ett socialt protokoll

Krönika2009-05-20 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
Idag börjar poströstningen. Det är dags för val till Europaparlamentet och det är fem år sedan sist. Bryssel kan kännas långt borta och många kanske tänker att det inte spelar någon roll. Men det spelar roll inte minst därför att många kommunala frågor är beroende av besluten i Bryssel.
Enligt en nyligen gjord undersökning är det bara var tredje svensk som vet att det är val. Bland borgerliga sympatisörer är det fyra av tio som vet detta. Bland vänsteralliansens sympatisörer är det knappt tre av tio som känner till att det är val i år. För fem år sedan röstade bara 38 procent av de röstberättigade.

Ett lågt valdeltagande gynnar de borgerliga partierna och vill du ha ett rött Europa är det viktigt att just du antingen poströstar eller går till vallokalen den 7 juni.
Det finns många skäl att rösta. Inte bara att det är ett sätt att värna demokratin när man röstar fram sina politiska företrädare. Men att rösta är att välja väg.

En gemensam arbetsmarknad i Europa är viktig. Men den gemensamma arbetsmarknaden får inte innebära att löntagarna ska tävla med varandra om jobben genom lägre löner och sämre anställningsvillkor.
Centerpartiets kandidat sade under centerstämman förra helgen att kollektivavtalet ibland får vika för den fria rörligheten. Det betyder i klartext att centerpartiet tycker att det är i sin ordning att kollektivavtalets regler om lägsta löner och andra villkor sätts åt sidan. Kollektivavtalet får vika för kapitalets fria rörlighet. Tydligare än så kan det inte sägas.

Om du tycker att svenska kollektivavtal ska gälla för allt arbete som utförs i Sverige ska du rösta och du ska rösta rött. Om du tycker att den fria förhandlingsrätten och strejkrätten är viktiga för en modern arbetsmarknad har du ytterligare skäl att rösta rött.
Den europeiska fackföreningsrörelsen har länge krävt att det i EUs lagstiftning införs ett socialt protokoll. Syftet är att skydda de fackliga rättigheterna. Högern i Europa, inklusive den svenska, säger nej.

Kampen för kollektivavtal är kampen mot diskriminering. Det är kampen för lika lön för lika arbete oavsett nationalitet. Det är kampen för ett Europa som inte sorterar människor beroende på varifrån de kommer. Den kampen har svensk fackföreningsrörelse fört sedan förra seklets början.
Nu handlar det om att se till att vi får ett rödare Europaparlament som sätter Europas löntagare före kapitalet. Kapitalet bor inte i Europa, det flyttar på sig så fort det passar. Men det kan inte vi löntagare göra.
Gör Europa rödare! Rösta i Europaparlamentsvalet! Glöm inte det för det spelar roll!