Det fanns folk som höjde på ögonbrynen när jag flyttade från Stockholm till Luleå. De lyssnade på mina utläggningar om hemlängtan och en omstart i livet, men utan att förstå. Vad skulle jag hem till "Norrland" att göra? Jag hade ju redan lyckats. Etablerat mig i Stockholms innerstad, med ett bra jobb och ett respektabelt socialt nätverk.
Bara en person, som också kommer från Norrbotten, sa det rakt ut. Några veckor innan flyttlasset skulle gå träffades vi utanför mitt hus på Södermalm. Han spände ögonen i mig och röt: "Du är tokig!"
Madeleine Erikssons avhandling "(Re)producing a periphery" ger mig en vetenskaplig förklaring till omgivningens reaktioner på mitt beslut att flytta hem.
"Den geografiska föreställningen av Norrland idag domineras av glesbygsproblematik. Norrland som rymmer en tredjedel av Sverige buntas samman. Norrland blir i den populära geografiska föreställningen ett område med utflyttning och arbetslöshet", skriver hon.
Fördomarna drabbar inte bara Norrland som geografiskt område, utan även människorna som bor här: "Norrlänningarna blir [..] de ’interna andra’, de som inte flyttar fastän alla andra gör det och de som bor kvar trots arbetslöshet och därmed kan stämplas som bidragstagare."
Eriksson är kulturgeograf och har studerat Norrlandsbilden i tidningsartiklar, film, marknadsföring och intervjuer. Överallt beskrivs Norrland i förhållande till andra platser. "Ofta får Stockholm och Norrland stå i motsatsförhållande till varandra där Norrland beskrivs som glesbygd och bakåtsträvande medan Stockholm beskrivs som urbant, modernt och kreativt."
Jag känner igen det där. Hur fördomar om andra människor skapar ett skönt "vi". Vi är inte som dem. Alltså har vi mer värde och större rättigheter.
Poängen med bögskämt är oftast att manifestera heterosexualitet. Ängslan att själv inte uppfattas som nog straight - att bli udda och bli ensam - får unga killar att skämta om att inte tappa tvålen i duschen.
Samma sak med främlingsfientlighet och rasism. Förakt för människor med annan hudfärg och annat ursprung skapar en falsk men trygg svenskhet att hålla fast vid. Likadant med sexismen. Herrar i näringslivet använder skällsordet "kärring" för att definiera sig själva som riktiga män. Handlingskraftiga och skarpa fast de känner sig som vilsna pojkar inuti.
Fördomar, fördomar - överallt fördomar. Det var helt enkelt myten om Norrland som drabbade mig när jag valde att flytta åt "andra hållet", från Stockholm till Luleå.
Jag har aldrig ångrat mig.
Jag drabbades av myten om Norrland
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.