Skolan har blivit politiskt slagfält
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
Framför sig har hon och de flesta på hennes avdelning 13-14 år av skolgång innan det ens är att fundera på universitet och högskola. En otroligt viktig period av livet för den enskilde men också för samhället i stort. Tyvärr har dock skolan blivit ett slagfält i svensk politik.
Att partier för fram sina visioner till medborgarna är både en rättighet och en skyldighet. Men i vårt lands viktigaste framtidsfrågor, måste vi försöka hitta långsiktiga lösningar.
Vi sossar har en lång tradition av att komma överens med ett eller flera borgerliga partier om skattepolitiken, försvaret, pensionerna och en långsiktigt hållbar energiförsörjning. Det finns inga rimliga argument varför skolpolitiken inte skulle vara minst lika viktig!
Vi har sträckt ut handen. Det handlar om mer resurser till de skolor som har det kämpigast, mer utbildning och karriärmöjligheter för lärare, tydligare krafttag mot mobbing - saker vi borde kunna vara överens om. Regeringen säger nej.
Vi är öppna för något tidigare betyg än idag, men en stor majoritet av svenska folket är också starkt emot betygsliknande omdömen för sjuåringar, något regeringen beslutat att införa. Varför inte lyssna på det stora motståndet mot betyg för lågstadiebarn?
Skolan är ingen experimentverkstad. Rektorer ska inte behöva invänta varje valresultat för att se om förutsättningarna och direktiven för deras arbete helt förändras.
Elever och föräldrar ska inte behöva sätta sig in i ett nytt betygssystem vart fjärde år.
Skolministern har varit skicklig att peka på problemen i svensk skola, och utnyttja dem partipolitiskt. Men en regering måste också komma med lösningar. Det räcker inte med att lova hårdare tag, att gorma om kepsar och mobiltelefoner, eller införa lagar om att hämta skolkare med polispiket.
Vi är för ordning och reda, men barn ska inte behandlas som brottslingar. Skolpolitik är inte kriminalpolitik.
Vi socialdemokrater sitter inte ensamma inne på alla lösningar. Men vi vill ha en långsiktig skolpolitik och fokusera på vad som skulle kunna bli vårt gemensamma mål över partigränserna - en jämlik skola där alla elever oavsett bakgrund ges förutsättningar att växa och nå resultat i världsklass.
Ytterst handlar det om våra barns framtid, och det måste väga tyngre än partitaktik.