Sluta experimentera med energipolitiken

Det är hög tid att Ebba Busch lyssnar på kritiken, skriver NSD:s ledarkrönikör Olov Abrahamsson.

Den 29 oktober genomförs något som kallas för “flödesbaserad marknadskoppling” för elkunderna. I praktiken är det bara ett nytt marknadsexperiment som kommer att leda till högre elpriser i hela landet.

Den 29 oktober genomförs något som kallas för “flödesbaserad marknadskoppling” för elkunderna. I praktiken är det bara ett nytt marknadsexperiment som kommer att leda till högre elpriser i hela landet.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Krönika2024-09-30 00:01
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 29 oktober genomförs något som kallas för “flödesbaserad marknadskoppling” för landets elkonsumenter. 

Det låter tjusigt när det talas om att det nya systemet ska ”optimera nätens förmåga” att transportera el till kunderna. Men i realiteten är det bara ett nytt marknadsexperiment som kommer att leda till högre elpriser i hela landet.

I en simulering som Svenska Kraftnät (SVK) gjort steg elpriset med nästan 20 procent i elområde 3, där både Stockholm och Göteborg ingår. I elområde 1 (Norrbotten och delar av Västerbotten) blev prisökningen 12,1 procent.

Det handlar inte om småpotatis. Enligt elmarknadsexperten Mats Nilsson betyder det att svenska kunder får betala 150-200 miljoner kr mer i veckan. Det motsvarar ungefär 10 miljarder kr om året – pengar som rinner i ett rakt rör från kundernas plånböcker till elbolagens kassakistor.

”Det är ren förmögenhetsöverföring som kan tvinga företag i konkurs eller privatpersoner från hus och hem”, säger Nilsson till Dagens Nyheter. 

Även branschorganisationen Energiföretagen är kritisk mot den nya marknadsmodellen.

”Ingen utom SVK vill ha denna förändring, varken kunder eller elproducenter”, skriver organisationen i en debattartikel

Det är synpunkter och invändningar som borde stämma till eftertanke hos ansvariga myndigheter och politiker – i synnerhet energiminister Ebba Busch (KD).

Tidöavtalet (uppgörelsen mellan M, L, KD och SD om regeringsmakten) är nämligen tydligt om att elpriserna ska vara rimliga och förutsägbara. 

”Målet är att återupprätta elsystemet så att människor och företag får stabila och låga elpriser samt att minska utsläppen genom att öka effektiviteten i omställningen”, står det på sidan 11 i avtalet.

Den nya prissättningsmodellen går stick i stäv med Tidöpartiernas snack. Istället pekar allt på att det blir såväl kraftiga prisökningar som svajigare och mer osäkert för hushåll och företag.

Hittills har Ebba Busch slingrat sig undan kritiken och sagt att hon skall föra samtal med SVK. Men det räcker inte att prata med generaldirektören över en kopp kaffe. Här behövs politiska krafttag och tydlighet.

Det finns ingen rim och reson med en förändring som leder till att elpriserna ökar med i genomsnitt 10 procent för svenska hushåll och företag.

Det enda rimliga är därför att ministern pausar hela det här elmarknadsprojektet och börjar om från början. 

Samma slutsats drar för övrigt även Företagarförbundet, som organiserar småföretagare i hela Sverige.

”Utred effekterna ordentligt innan detta sätter svenska hushåll och företag i en ännu värre energiknipa än de redan är”, manar med rätta Företagarförbundet

Det är en kritik som borde höras högt och tydligt även från oppositions- och regionpolitiker. 

Regionrådet Anders Öberg, kommunalrådet Claes Nordmark, riksdagsledamoten Ida Karkiainen och andra har all anledning att rasa mot en prissättningsmodell som riskerar att få mycket stora konsekvenser för både enskilda hushåll och de elberoende basindustrierna i norra Sverige.

Marknads- och avregleringstänkandet i energipolitiken har gått på tok för långt. Det är dags att regering och riksdag återtar kontrollen.

Den politiska styrningen och kontrollen av det som sker på elmarknaden måste bli bättre.