Man lär sig mycket av att ha en grekisk flickvän – inte minst om hur vi svenskar uppfattas av omvärlden.
Jag har bland annat fått lära mig att grekerna har ett uttryck för när människor beter sig alltför artigt och väluppfostrat efter till exempel ett bråk eller en skilsmässa: Souidía gíname – “vi blev Sverige.”
Men efter att en rad härvor och skandaler uppdagats på hemmaplan är jag frestad att vända på steken och säga Elláda gíname – “vi blev Grekland!”
För även om det är ett fantastiskt land, så är Grekland knappast känt för sina oförvitliga ämbetsmän och hederliga affärsöverenskommelser.
Och fastän Sverige fortfarande tillhör de minst korrupta länderna, så sjönk vår placering på Transparency Internationals korruptionsindex till en rekordlåg nivå 2024.
Elláda gíname.
Att kriminella nätverk infiltrerar affärsverksamheter, rättsväsende och myndigheter är förstås en viktig delförklaring. Men som fjolårets dokumentär Den svarta svanen av danska TV2 visar, är även skattefusk, “kreativa” bolagsstrukturer, falsk bokföring och penningtvätt minst lika avgörande.
Det behöver vi inte leta längre än nästgårds för att upptäcka. Tänk bara på BDX-härvan, där fd. högt uppsatta personer nu utreds för grovt penningtvättsbrott av Ekobrottsmyndigheten (EBM). Upplägget - med bluffakturor och pengar som slussats mellan bolag - skulle kunna ha hämtats direkt från Den svarta svanen.
Eller varför inte gruventreprenören Jonny Uvén, vars bolag i Malmfälten började gå i konkurs våren 2023. Snart uppgick fordringarna till närmare en miljard kronor, och i oktober 2024 väcktes allvarliga brottsmisstankar: elva fall av grovt skattebrott, nio fall av grovt bedrägeri och grovt bokföringsbrott.
Efter ett antal tillslag på orter runtom i Norrbotten har EBM beslagtagit lyxklockor, guld, kontanter, armborst(!) och skjutvapen i en av de största ekobrottsutredningarna i Sveriges historia.
Det för onekligen tankarna till Balkan mer än till Skandinavien: Elláda gíname.
Att regeringens utredare Stefan Strömberg i det här läget ens överväger att lägga ner EBM av besparingsskäl är ett tecken på hur lite man förstått allvaret i denna brottslighet. Utredningen ingår inte ens i regeringens handlingsplan mot korruption – som togs fram först efter att man av oklara skäl skrotat den socialdemokratiska regeringens mer omfattande korruptionsutredning.
Ytterligare ett exempel är Skatteverkets beslut att lägga ner avdelningen för Allvarligt internationellt skatteundragande och skatteupplägg, som inrättades efter Panama papers-skandalen 2016.
Här följer man snarare Trumpregimens svepskäl till att lägga ner USA:s konsumentskyddsmyndighet och frysa tillämpningen av FCPA, som förbjuder företag att erbjuda eller ta emot mutor. Nämligen att spara på skattebetalarnas pengar och rensa ut “myndighetsaktivism.”
Men det blir knappast billigare för skattebetalarna när pengar som skulle gå till vård, skola och omsorg slussas till skatteparadis. Det blir inte mer rättssäkert när kriminella får fritt spelrum att tvätta pengar och utnyttja välfärdssystem. Och det blir inte bättre för näringslivet när seriösa företag konkurreras ut av aktörer som tillåts fuska sig fram.
Tvärtom.