Två steg bakåt i skolan

Ledarkrönika. 2008-12-19 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
Den tredje december kom ännu en beställningsprodukt om skolan från alliansregeringen. Utredningen om en ny lärarutbildning sju år efter att den förra startade innebär ett steg framåt och två steg bakåt. Eller som Andrew Casson, chef för utbildnings och forskningskansliet på högskolan i Dalarna formulerar det: "Det påminner om femtiotalet i Sverige och det som fortfarande finns i Finland."
Utredningen är ännu ett steg till att sätta ordning och reda före innehållet i undervisningen.

Till yttermera visso gör man förskoleinriktningen i grundlärarexamen endast treårig vilket inte leder till forskarbehörighet. Hur många Piaget in spe kommer vi att förlora på den diskrimineringen.
"Ovanför " grundlärarexamen kommer ämneslärarexamen för högstadie-, gymnasielärare och vuxenutbildare. Än en gång slår man fast att utbildningen av framtida lärare skall stå på ett enda ben. Ämnena är viktigare än innehåll och lärande. Lärarförbundet är så klart kritiskt
"Stadieindelningen gynnar inte elevernas lärande och bidrar inte till att skolan klarar sitt uppdrag", säger Eva Lis Sirén, ordförande i Lärarförbundet .

Utredningen speglar det som Mats Pertoft , miljöpartiets talesperson i skolfrågor, skrev i senaste numret av Pedagogiska Magasinet:
"Den folkpartistiska skolpolitiken har utvecklats till en absurd motsättning mellan pluggskola och flumskola. Det finns ingen seriös aktör i skolsverige som inte vill att kunskapsnivån i våra skolor skall bli bättre , men vi skall inte avveckla skolans fördelar för att utveckla en skola där eleverna når bättre resultat."
I hävdandet av kreativitetens plats i skolan har vi till och med Albert Einstein med oss. Självständighet, ansvarstagande och kreativtet är alla grunder för djupinlärning, så kallad förtrogenhetskunskap, vilket är ett lärande för livet inte för ett prov.

Något man kan ställa sig helt bakom i utredningen är att IT skall genomsyra lärarutbildningen. Det är underligt men talande att man använder sig av den tekniska termen IT och inte den innehållsliga termen IKT ( Informations- och kommunikationsteknik) .
Googlar man på de olika termerna får man hundratusentals träffar på IT-avdelningar på IT medan IKT leder till utveckling , forskning , distansundervisning m.m.
Dessutom kan det kännas konstigt att en utredning som förordar att lärarutbildningen skall genomsyras av IT själv bara innehåller 3,5 promille text och analys av detta. Alltså sju sidor av femhundra om man går igenom i utredningen.

Alliansens skolpolitik borde nu vara så tydlig även för socialdemokratin att vi slipper läsa mera beröm på ärkekonservativa Nya Wermlandstidningens ledarsida som i sin ledare om lärarutbildningen skriver: "Också socialdemokraterna har under Mona Sahlin börjat anpassa sig efter den överväldigande folkmajoritet som vill avskaffa flumskolan och sätta kunskapen i centrum."
Socialdemokratisk skolpolitik skall stå på två ben , inte ett. Det blir stadigare så.