De som dagtingar
Thorbjörn Fälldin (centerledare 1971-85) bekämpade kärnkraften med en närmast religiös övertygelse. Här skulle det inte dagtingas eller dras i långbänk, kärnkraften skulle väck.
Foto: Leif R. Jansson7FLT-PICA
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
Regionen Umbrien är något större än Pajala kommun men betydligt mer tätbefolkad, 834 000, 99 invånare per kvkm. Det skulle bo drygt 783 000 i Pajala om Tornedalskommunen var lika tätbefolkad.
Den tornedaling som skötte körandet till och från Umbrien var en stolthet för sin bygd.
Språkrådet rekommenderar att partier i fortsättningen ska stavas med stor bokstav, liksom förkortningarna av partinamnen. De svenska partiernas namn har av tradition skrivit med liten bokstav medan utländska partier fått stor bokstav. Alltså Labour i Storbritannien men socialdemokraterna i Sverige.
När det kommit nya partier, som Sverigedemokraterna, blir det konstigt att frångå den vanliga regeln vid sammansatta ord och skriva sverigedemokraterna.
Språkrådet har nog rätt. Det blir (S) och (MP) i fortsättningen.
Politik är det möjligas konst. Två av de tre partier som ville ha bort kärnkraften till år 1990, Centerpartiet och Kristdemokraterna, öppnar nu för fortsatt användning av kärnkraft.
I folkomröstningen fanns tre alternativ. Alla pläderade för avveckling men i olika snabb takt. Det var året efter olyckan i Harrisburg så det var liksom inte läge att kämpa för att satsa på kärnenergin.
Nu är läget ett helt annat.
Folkpartiet vill sedan länge satsa på kärnkraft, det hymlar man inte med. Även Moderaterna är i grunden positiva.
Nu ska fyrpartiregeringen samla sig kring en gemensam energipolitik. Principerna står mot lusten att regera. Det blir minst 0-11 i den kampen.
Kristdemokraterna lanserades till en början som ett parti som stod över och vid sidan av gamla skiljelinjer i politiken. Inte höger, inte vänster. Att man stod upp mot kärnenergin var naturligt. Mats Odell demonstrerade mot Barsebäck. Fan vet om han inte hade näbbstövlar.
Centerledaren Thorbjörn Fälldin bekämpade kärnkraften med en närmast religiös övertygelse. Här skulle det inte dagtingas eller dras i långbänk, kärnkraften skulle väck. De som ville vänta med avvecklingen ända till år 2005 framstod närmast som teknikfixerade kärnkraftskramare som struntade i kommande generationer.
Det har runnit mycket kylvatten genom värmeväxlarna sedan folkomröstningen för 29 år sedan. Vad har mera hänt?
Kristdemokraterna har etablerat sig som ett högborgerligt parti, flexibelt och följsamt. Vem kan i dag tänka sig Odell i näbbstövlar?
Centern har genomgått en liknande utveckling. Efter diverse turer har partiet under Maud Olofssons ledning utvecklats till ett nyliberalt parti, som gärna dagtingar med principer för att få vara med och regera. Centern var en gång ett vänsterborgerligt parti med ett mycket radikalt ungdomsförbund. I dag återstår just inget av detta. Å andra sidan återstår inte heller så många centerväljare.
Kärnkraften är i princip inte mindre farlig 2009 än 1980. Därför gäller det för de rödgröna partierna att hålla fast vid avvecklingslinjen och satsa på förnybar energi.
Nu gäller det att först avveckla alliansregeringen och sedan fortsätta avvecklingen av kärnkraften.
95 industriarbetarlöner på ett år, så mycket tjänar i genomsnitt de som leder riskkapitalbolag. Det visar en undersökning som LO gjort. Klyftan mellan folket och eliten har aldrig varit så stor som i dag.
I den allmänna debatten hörs ibland grymtanden om att jämlikheten drivits för långt i Sverige. Det är struntprat. Det är kanske läge för en ny S-kampanj på temat Ökad Jämlikhet?
Kända Rikard (dagens namnsdag).
Strauss, tysk operakompositör.
Sandler, svensk statsminister (S).
Nixon, amerikansk president.
Wagner, tysk tonsättare och författare.
Burton, skådespelare från Wales som flera gånger var gift med Liz Taylor.