Det blåser medvind för S i Europa

Parlamentsvalet i Portugal i söndags slutade med en klar seger för S-ledaren António Costa.

"Den socialdemokratiska medvinden i Europa håller i sig även i början av 2022", skriver NSD:s politiska chefredaktör Olov Abrahamsson.

"Den socialdemokratiska medvinden i Europa håller i sig även i början av 2022", skriver NSD:s politiska chefredaktör Olov Abrahamsson.

Foto: NSD Arkiv

Ledarkrönika2022-02-03 06:01
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Med jämna mellanrum fastslår debattörer till både vänster och höger att socialdemokratin är hopplöst passé. Men valresultaten under det senaste halvåret visar motsatsen.

I höstas blev det maktskifte i såväl Norge som Tyskland. Sedan 14 oktober leder Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre en koalition med det egna partiet och Senterpartiet (den norska motsvarigheten till Annie Lööfs parti). 8 december tillträdde Olaf Scholz som tysk förbundskansler och chef för en regering bestående av SPD, liberala FDP och Die Grünen.

Den socialdemokratiska medvinden i Europa håller i sig även i början av 2022. 

S-ledaren och sittande premiärministern António Costa och hans parti inte bara behåller makten efter söndagens parlamentsval i Portugal. Partiet kommer även att ha egen majoritet i det nya parlamentet.

Costa är dock ödmjuk inför uppgiften.

"En absolut majoritet betyder inte absolut makt. Det betyder inte ett ensamt styre. Det innebär ett utökat ansvar", säger Costa enligt BBC.

Samtidigt går Labour framåt i opinionsmätningarna i Storbritannien. Nya Labourledaren Keir Starmer går hem i stugorna på ett helt annat sätt än företrädaren Jeremy Corbyn och samlar nu 41,1 procent i den senaste väljarbarometer.

Regerande Tories och Boris Johnson backar kraftigt och ligger på 31,1 procent. 

Även i Sverige ser det bra ut för Socialdemokraterna inför höstens val. Socialdemokraterna kan glädja sig åt att partiet har en positiv trend i de flesta opinionsmätningar och att nya partiledaren Magdalena Andersson åtnjuter ett stort förtroende bland väljarna.

I Expressen/Sifos mätning häromveckan hade hon klart bättre förtroendesiffror än högerledaren Ulf Kristersson. 51 procent av de tillfrågade hade stort eller ganska stort förtroende för Andersson. För Kristersson var samma siffra 32 procent.

Men det räcker inte med goda opinionssiffror i januari. Det är i september saker och ting avgörs.

Det är samma realiteter som för atleterna i vinter-OS i Beijing. Det gäller att vara bäst när det gäller, inte bara på träning.

Magdalena Andersson har dessutom att hantera samma politiska matematik som tidigare S-ledaren Stefan Löfven. 

Låt säga att partiet får 31 procent i valet, som vissa opinionsmätningar tyder på. I så fall skulle det bli Socialdemokraterna bästa valresultat sedan 2006, vilket vore en fin framgång. Men det innebär fortfarande att Socialdemokraterna är långt från egen majoritet.

Därför kommer det – precis som i Tyskland, Norge och Finland – att behövas kompromisser och samarbeten med andra för att S ska kunna fortsätta utöva politiskt inflytande i Sverige.