Dröm för sossar och amerikaner
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
Ett starkt argument är fattigdomen i USA. Alla som har sett mer än Manhattan vet att USA är ett oerhört ojämlikt samhälle. Skillnaden mellan rik och fattig är tillbaka på 1920-talets nivåer, innan Franklin Roosevelts "New Deal" lyfte Amerikas arbetarklass. Barack Obama använder mycket av talet till att berätta om hur USA ska komma på fötter. Hur fler ska få råd att gå på college, hur skatten ska höjas för det rikaste och sänkas för vanliga löntagare. Och framför allt: hur 47 miljoner amerikaner ska få en anständig sjukförsäkring.
Det finns många andra viktiga argument: Ett slut på kriget i Irak. En hyfsat radikal och progressiv hållning i viktiga frågor som kvinnans rätt till sin egen kropp, homosexuellas rättigheter, reproduktiv hälsa, dödstraff. Och själva symbolen: En svart man i världens viktigaste Vita Hus.
Det är också intressant att det politiska intresset i USA ökar, när det snarast minskar i Europa. Barack Obamas kampanjmaskin, som mixar traditionellt gräsrotsarbete med den nyaste tekniken, har redan börjat förändra politiken i grunden.
Helt plötsligt är vanliga människor viktigast för den politiska processen igen. 20 killar i ett kampanjhögkvarter och en massa dyr tv-reklam kan inte jämföras med en gräsrotskampanj som i Obamas fall kan komma att involvera 15 miljoner människor.
När folkhavet rör sig ur arenan kommer en annan formulering till mig. Att minska avståndet mellan den amerikanska drömmen och den amerikanska verkligheten, som Bruce Springsteen sa när ha uttryckte sitt stöd för Obama. Kanske är just den formuleringen det bästa argumentet, och då handlar det inte bara om amerikansk inrikespolitik.
OS har avslutats i Kina. Vi vet att det kinesiska kommunistpartiet regelbundet genomför konferenser i bland annat delar av Asien och Afrika. Budskapet är tydligt: västerländsk demokrati behövs inte längre. Ser ni inte vad den medför? Krig i Irak, fattigdom i New Orleans, vattentortyr i Guantanamo Bay. Kinas exempel ter sig attraktivt för semidiktaturer och andra: Fortsatt totalkontroll på befolkningen genom ett totalitärt enpartisystem, kombinerat med kapitalism och några lokal folkomröstningar för att tysta de värsta kritikerna.
Vi behöver Barack Obamas USA för att öka demokratins och de mänskliga rättigheternas lyskraft i världen. Inget skulle kunna stärka idén om alla människors lika värde som när president Obama för verkligheten närmare den amerikanska drömmen. En dröm som har trådar tillbaka till den amerikanska revolutionen, som andas jämlikhet, humanism och framstegstro. Och det är faktiskt en dröm som har inspirerat såväl Olof Palme som svensk socialdemokrati.