En svunnen ferietid

CAMPING. Mycket var annorlunda på industrisemesterns tid. Men risken finns att vädret var detsamma.

CAMPING. Mycket var annorlunda på industrisemesterns tid. Men risken finns att vädret var detsamma.

Foto: Maja Suslin/TT

LEDARKRÖNIKA2015-07-10 22:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Begreppet industrisemester är utmönstrat. Förr meddelades att den stora nationella ledigheten skulle börja låt oss säga 25 juni. Några dagar före städade man i fabrikerna. Olgas kafé vid fabriksporten slog igen. Semesterbilen fick sig en genomgång. Så stod Sveriges industrier och diverse serviceinrättningar stilla i några veckor. Att få tag i en hantverkare var näst intill omöjligt och ibland var det svårt för senkomna att få en tältplats på campingen.

Det var något planhushållningsaktigt över det hela. Hela landet skulle bomma igen.

Wikipedia på nätet har detta att säga: ”Industrisemestern har gradvis fasats ut i takt med att nya produktionsmetoder och globalisering kräver att företag håller verksamheten igång året om.”

Någon borde göra en minnesskrift om industrisemestern, detta begrepp från folkhemstiden.

Varje sommar kommer rapporter om att råttor, möss och skadeinsekter är på väg att ta över hus och bostäder. Ja, nästan hela landet. Och vi får alltid varningar för att tjuvligor är ute på vägarna. Man kan ju alltid fråga sig vem som tjänar på att skapa intryck av att vi är på väg att invaderas av kusar eller ligor. Kan det vara så att Sune, innehavare av Sunes Skadedjursbekämpning, har ett intresse av att mana fram bilden av en förestående myrinvasion för att bredda kundunderlaget? Eller att tillverkaren av larmet Tjuvfri har ett intresse av att skapa intrycket att det står en inbrottstjuv med kofot bakom varje vedbod? Jag vet inte men man ska alltid vara skeptisk mot larmrapporter. Statistiken över antalet villainbrott, för att nu ta ett exempel, visar att det inte handlar om några dramatiska ökningar. Sedan är det givetvis en tragedi för alla som drabbas, oavsett om de har larmet Tjuvfri eller inte.

Det är viktigt att alla som vill kan följa stora idrottsevenemang i teve. OS i Rio nästa år kommer att sändas av Viasat. Discovery Networks Sverige kommer att sända vinter-OS 2018 och 2022 samt sommar-OS 2020 och 2024. Discovery är USA-ägt och när de öppnade börsen var det bara för de andra, bland annat SVT, att tacka för sig. Nu gäller det att sätta press på de privata bolagen att det blir public service av deras OS-sändningar, att alla kan se utan att betala en massa extra för det.

Somliga beklagar att SVT får retirera i budgivningen. Andra menar att SVT ska ägna sig åt annat än att försöka få sändningsrättigheterna för stora internationella idrottsevenemang, typ OS. Vad kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) står i frågan vet jag inte. Ofta är jag faktiskt mer intresserad av vem som refererar (”neej, inte han som snackar sönder alla matcher”) än vem som har sändningsrätten.

Vi stod på centralstationen i Belgrad, ett stort nästan slottsliknande stenhus. Skulle vi fortsätta till Aten? Det innebar tjugofyra timmar till på tåget. Vi var trötta, tog en slivovits på ett kafé och stannade i den jugoslaviska huvudstaden några dagar. Och till Aten nådde vi aldrig. Men jag har stor lust att åka dit nu.

”När jag blir sjuk vill jag ha bästa möjliga vård. Om jag ska få det måste det finnas resurser och då måste alla bidra.”

Ur den klassiska socialdemokratiska valfilmen Skattefria Andersson? Nej. Ungefär så där uttryckte sig en fogde i det danska programmet Razzia (TV 4 Fakta). Man får följa olika myndighetspersoner när de gör kontroller, exempelvis om krogar betalar skatt, om bilister utnyttjar tjänstebilen till badstranden och om korven på festivalen håller rätt temperatur. Det är ett bra program, som pläderar för hög skattemoral och god hygien i mattälten. Fogdarna drar in många miljoner under sina razzior och förhindrar sannolikt många utbrott av magsjuka. Dessutom bidrar programmet till att sprida förståelse för detta att alla ska bidra till gemensamma utgifter.

Jag får hoppas att ni får en fin julihelg. Snart nog är det surströmmingspremiär.

LEDARKRÖNIKA