Ett tips om grundlagen
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
Många av de forna kritikerna ligger nu lågt. Uppenbarligen var kampen mot sossarna viktigare än det som kallades kampen för försvaret.
Det var motiverat att minska antalet militära förband. Jag beklagar inte att de militära enheterna i min hemstad Östersund avvecklades.
Men det som nu sker är något annat. Det liknar Fritt Fall på tivolit.
Socialdemokratiska regeringschefer placerade ofta tungviktare på försvarsministerposten. Per Albin Hansson, Torsten Nilsson och Sven Andersson är några exempel. Det krävdes politiskt erfarna för att hantera försvarsfrågorna och att förmå partifolket att acceptera ibland höga anslag.
Nu måste s ha en strategi inför 2010. Hur ska man organisera ett militärt försvar som kan bidra till att våra säkerhetspolitiska målsättningar kan uppfyllas?
Det gäller att bortse från bypolitik och se till helheten. En s-minister måste ha en väl förankrad plan med sig till departementet så att förändringsarbetet kan inledas från dag ett.
Och oavsett vem som hamnar i ministerrummet efter Sten Tolgfors blir det en förstärkning.
Det var roligt att en operaartist, den amerikanska sopranen Renée Fleming, fick årets Polarpris (tillsammans med gruppen Pink Floyd).
En tid i världen var det en given succé att säga att Kungliga Operan inte skulle ha några statsbidrag. Ville några klä ut sig till baroner och grevinnor och sjunga på scen, då skulle inte skattebetalarna behöva bidra med pengar till eländet.
Mot den finkulturella operakonsten ställde man gärna riktig arbetarkultur.
Jag tror att det numera finns en större acceptens för opera. De som inte älskar konstformen kräver i alla fall inte att den ska utsättas för negativ särbehandling.
Få saker slår ut en riktigt bra operaföreställning.
Lyssna gärna på Fleming. Hon är lysande. Men inte var det ett givet val; precis som fallet är med Nobels litteraturpris gäller det att välja bland en drös kvalificerade kandidater.
No country for old men är en våldsam film av bröderna Coen. Mycket bra, en film som man kan fundera över långt efter slutscenen. Varför gjorde han si och inte så? Och det är kanske upphovsmännens avsikt.
Jag ser att recensenterna delat ut många kryss, prickar och plus till filmen och det är den värd.
Veckans mest spännande. Tveklöst finalen i Moskva mellan Manchester United och Chelsea. Det skulle stå i grundlagen att matcher av den digniteten ska sändas i någon public service-kanal.
I www.dagensarena.se påminner Björn Elmbrant, en gång chefredaktör för Nya Norrland (s), om vad statsminister Fredrik Reinfeldt sa i sitt jultal, att regeringen skulle utse en "medborgarnas egen polischef":
"Men efter sex månaders intensiv tankeverksamhet blir det ingen av dem som sökt: vare sig hästskötaren, skolvaktmästaren eller den 80-årige pensionären. Det blir den polis som redan har jobbet som vikarie. Är det så här den uppreklamerade nya utnämningspolitiken ska se ut?"
Det är en befogad fråga.
Det är bra att medierna kollar hur riksdagsmännen reser. Att ta flyget från Göteborg till Stockholm ger en liten tidsvinst. Riksdagsledamöterna från väst borde masa sig till tåget.
Däremot kan ingen begära att Siv Holma när riksdagsveckan är slut ska gå ombord på tåget i Stockholm 17.13 som ankommer till Kiruna 10.18 dagen därpå.
Ha en trevlig helg. Och kom ihåg Mors dag i morgon.
Regeringskansliet i siffror (2007):
Det presenterades 113 Statens Offentliga Utredningar.
Regeringen skrev 142 propositioner.
1 463 lagar och förordningar lades fram.
Totalt var det 94 031 ärenden som behandlades.
Utlandstraktamente utbetalades för totalt 45 632 dagar till icke utlandsbaserade medarbetare.
36 698 brevsvar sändes iväg.
Politiker och tjänstemän hade 13 088 resdagar inom Sverige.
Källa: Regeringskansliets årsbok 2007.