Gott om gubbs i Erlanders dagbok
"Vi gillar inte Doles agerande. Att stämma en filmare i stället för att ha en dialog är för djävligt", sa Richard Bergfors, vd för Max, till affärssajten Realtid.se.
Foto: Lennart Jönsson
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
En sak är slående: det är gubbar, väldigt mycket gubbar. Erlander träffar Hagberg, Sträng, Hedlund, Ohlin, Hjalmarson, Sköld.
Ibland dyker det upp en irriterande sommarfluga: Ulla. Ulla Lindström, hon som bråkar om atomvapen. Är det medvetet att alla män kallas vid efternamn och den enda kvinnan får heta Ulla? Erlander är ofta irriterad på Ulla, det framgår tydligt.
I Socialdemokraternas verkställande utskott hade ännu ingen kvinna valts in som ordinarie ledamot.
En av Tages lärjungar, Ingvar Carlsson, kom att leda en regering där det var jämn fördelning mellan könen. I det perspektivet har mycket hänt under de femtio år som gått.
Atomvapenfrågan var stor i slutet av femtiotalet. Att man ens övervägde att bestycka den svenska krigsmakten med kärnvapen! Det fanns varma förespråkare (Sköld) och starka kritiker (Wigforss, Lindström). Erlander försökte balansera intressena. Men det var tur att man till sist landade i att kärnvapen inte var något för Sverige.
Dagböckerna utges, med femtio års fördröjning, på Gidlunds förlag av Tages son Sven. Det är en berömvärd insats. Dagböckerna säger så mycket mer än vanliga memoarer och minnesskrifter, det finns en ögonblicklighet i det hela. Som Tages reaktion på dåliga teveprogram och hans ständiga irritation på ledaravdelningen på Stockholms-Tidningen (S).
Jag ser Efterlyst varje vecka, mest för att professor Leif G W Persson är med. Kan man inte utvidga programidén?
Hasse Aro: Här har vi en man som lovade att minska utanförskapet men nu är rekordmånga arbetslösa. Vad säger du om det, Leif?
G W: Äuum, jo...det är sköna gossar, hähä.
Hasse Aro: Kan de lagföras?
G W: Äuum...nja, det är väldigt knepigt, det. Men om dom hamnade framför Sverker i Plus skulle dom bli strimlade, hähä. Nä, det gäller att se upp med dom här herrarna innan dom får chans att sätta sina planer i verket. Så är det.
Vill ni ha fler idéer, grabbar, kan vi diskutera ett upplägg på konsultbasis. Växeln har mitt telefonnummer.
OS 2016 ska avgöras i Rio. Det blir de första spelen i Sydamerika. Grattis, Brasilien.
Nu är många oroliga över våldet i Rio. Ok, det är ett problem. Men motkandidaten Chicago är väl inte känd som någon fridens oas på jorden.
Det var för övrigt tur att Barack Obama kom till Köpenhamn. Hade han inte gjort det skulle kritiker hävda att Chicago förlorade för att presidenten inte masade sig till omröstningen.
OS till Rio 2016 och skid-SM till Piteå 2010, det händer saker.
Irlands ja till Lissabonfördraget ökar chansen för att Sverige får två mandat till i Europaparlamentet. Det ena tillfaller Jens Nilsson (S), kommunalråd i Östersund.
I EU-omröstningen om svenskt medlemskap 1994 var det störst andel nejsägare i Jämtland. Och länet låg också i topp då det gäller motstånd mot införande av euro. Nog är det ironiskt att en politiker från just denna region som är omåttligt förtjust i EU får bli representant i parlamentet. I valet tidigare i år fick Hillevi Larsson, Evin Cetin och Ardalan Shekarabi fler röster än Nilsson, men inte tillräckligt många får att passera spärren på fem procent.
En välkommen repris: Seinfeld i TV 6.
Hamburgerkedjan Max slutar att köpa produkter av Dole. Orsak: fruktjättens förtalsstämning mot svenska dokumentärfilmaren Fredrik Gertten.
"Vi gillar inte Doles agerande. Att stämma en filmare i stället för att ha en dialog är för djävligt", sade Richard Bergfors, vd för Max, till affärssajten Realtid.se.
Bra rutet. Synd att kooperationen ligger så lågt i frågan.
För övrigt köper jag bara bananer som är Rättvisemärkta.
Ha en fin oktoberhelg. Vässa broddarna, ta fram snöskyffeln och lyssna gärna på Arvo Pärt.