Halvtidsbokslut i mandatperioden
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
Det kan vara dags att stämma av hur den borgerliga alliansregeringen klarat av att regera Sverige och vilket betyg väljarna/medborgarna nu ger regeringen så här i halvtid.
Ingen regering i Sveriges historia har haft bättre ekonomiska förutsättningar - rekordstarka statsfinanser och rekordstark konjunktur - än den som nu sitter. Man kan verkligen tala om att den gick till ett väldukat bord.
Hittills har Reinfeldts regering seglat tämligen bekymmersfritt på högkonjunkturen och kunnat skvätta ut 50 miljarder kr i skattesänkningar, mest till dem som redan tidigare haft det bäst.
En regering som rundhänt delar ut godsaker till medborgarna brukar ju bli populär bland väljarna. Men så icke alls för regeringen Reinfeldt.
Trots en liten tillfällig opinionsuppgång i början av 2008 så har man nu på våren och försommaren åter rasat ner till nivåer som skulle ge ett solklart maktskifte om det vore val idag.
Till det bekymmersamma för Reinfeldt och hans alliansbröder hör också att konjunkturen nu viker, arbetslösheten stiger igen och sämre tider stundar för svenska folket. Då brukar, av tradition, borgerliga regeringenar ha ännu svårare att besegra socialdemokraterna i ett val.
Socialdemokraternas trovärdighetsindex vad gäller förmågan att bäst förvalta och styra landet i ekonomiskt svårare tider är fortsatt en klar valstrategisk nackdel för de borgerliga partierna i Sverige.
Så när det nu stundar bistrare tider i Sverige och det redan finns allt starkare indikatorer på vissa delar av näringslivet börjat gå på halvfart ringer varningsklockorna för Reinfeldt & Co i regeringskansliet.
Världskonjunkturens upp- och nedgångar kan ju ingen regering påverka. Däremot kan en klok regering spara i ladorna och förbereda landet så att effekterna av de dåliga tiderna kan dämpas. Men ytterst lite tyder i nuläget på att regeringen Reinfeldt har några sådana planer i sikte.
Så den opinionsmässiga uppförsbacken för regeringen Reinfeldt och hans fyrklöverallians kan nog riskera att bli fortsatt brant.
Hur den återstående andra halvan blir fram till valet i september 2010 får vi se. Men redan skymtar mörka moln i horisonten.