Haparanda tar täten

ledarkrönika2008-09-03 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
"En enkel handling som att byta ut sitt vanliga jobbkaffe mot rättvisemärkt dito är ett bra sätt att på arbetstid värna om mänskliga rättigheter", skrev Eva Nordmark, ordförande i fackförbundet SKTF, i en krönika i NSD 28 augusti.
Hon uppmanade landets kommuner att bli Fair Trade Cities, som är en diplomering till kommuner som engagerar sig för etisk konsumtion.
Fairtrade City innebär att kommunen lever upp till kriterier som rör etisk upphandling, ett aktivt informationsarbete samt håller sig med ett utbud av etiskt märkta produkter i butiker och på arbetsplatser.

En kommun som redan hörsammat uppmaningen är Haparanda. I ett mejl till Eva Nordmark och NSD:s ledarredaktion skriver kommunalrådet Sven-Erik Bucht (s):
"Bästa Eva! Tack för en bra krönika i NSD.
Du nämner ett antal kommuner som är på G med diplomering till Fairtrade City.
Vi i Haparanda har jobbat hårt med den frågan sedan april och har förra veckan ansökt om diplomering.
Och enligt de kontakter vi haft med riksorganisationen Rättvisemärkt kommer vi att få det inom någon vecka. I så fall blir vi först i Norrland."

I mejlet påpekar Bucht även att det fanns en motion om rättvisemärkt som behandlades och bifölls vid årets socialdemokratiska distriktskongress. De socialdemokratiskt förtroendevalda uppmanades att driva frågan om etisk upphandling i sina hemkommuner.
"Jag har inte hört något från de andra kommunerna men hoppas verkligen att de jobbar med frågan och att vi kunde få en diplomering i alla kommuner i Norrbotten", skriver Bucht.

Vi får hoppas att Buchts kommunalrådskollegor i Norrbotten antar utmaningen. Det handlar inte bara om rättvisemärkt kaffe. Sveriges kommuner och landsting handlar varje år arbetskläder, textilier, kontorsutrustning, redskap med mera för miljontals kronor. Mycket kommer från den internationella marknaden.
Därför kan kommuner och landsting göra stora skillnad genom att ställa sociala krav vid upphandlingarna.

Genom att sätta upp sociala och arbetsrättsliga villkor för de produkter som stat, kommuner och landsting använder kan vi styra de miljarder som upphandlas till företag som tar ansvar.
Det hjälper till att förändra villkoren och tillvaron för människor utanför vårt lands gränser.